Vlada je na svojoj sjednici u četvrtak, 05. listopada 2017., prihvatila nacrt Protokola o suradnji na realizaciji projekta "Opskrba prirodnim plinom krajnjeg kupca – Rafinerija nafte Brod (RNB) od strane opskrbljivača – CRODUX PLIN d.o.o. izravnim priključenjem RNB na plinski transportni sustav Republike Hrvatske na mjestu MRS Slobodnica, prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica – Brod u izravni plinovod, koji će biti korišten isključivo za opskrbu prirodnim plinom RNB-a".
 
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo je da je Republika Hrvatska zainteresirana za ovaj projekt jer će njegova provedba pridonijeti poboljšanju kvalitete zraka i umanjiti zdravstvene rizike u području Slavonskog Broda te riješiti dugogodišnji problem prekograničnog onečišćenja zraka.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da se stanovnici u području Slavonskog Broda godinama susreću s problemom onečišćenja zraka. Izrazio je uvjerenje da će rješenje koje je prihvatila Vlada omogućiti unaprjeđenje zaštite zraka i okoliša te dugoročno osigurati zdravlje stanovnika tog područja. 

Ova Vladina odluka trebala bi biti konačan pomak ka rjeašvanju problema zagađenja u Slavonskom Brodu koje je samo u ovoj godini šesterostruko premašilo dozvoljene 'kvote'. Naime, gradonačelnik Mirsko Duspara u srijedu je ponovo uputio dopis Ministarstvu zaštite okoliša zbog alarmantnih podataka o onečišćenju zraka na području Grada. Naime, mjerne postaje u Slavonskom Brodu ponovno bilježe prekoračenja graničnih vrijednosti koncentracije sumporovodika u zraku. Tako je mjerna postaja Slavonski Brod 2 bilježila kontinuirano prekoračenje dopuštene satne koncentracije H2S od 7µg/m3, a najveća koncentracija izmjerena 3. listopada 2017. iznosila je 123,7µg/m3.

Prema Uredbi o razinama onečišćujućih tvari u zraku satna granična vrijednost sumporvodika ne smije biti prekoračena više od 24 puta tijekom kalendarske godine. U razdoblju od 1. siječnja ove godine do danas ta granična vrijednost je prekoračena čak 123 puta na mjernoj postaji Slavonski Brod -1, te 79 puta na mjernoj postaji Slavonski Brod - 2. 

Građani Slavonskog Broda krajem prošle godine organizirali su masovni prosvjed zbog zagađenja iz Rafinerije, a Vlada je obećala da će napraviti sve kako bi se ubrzao proces plinifikacije Rafinerije i poboljšanje kvalitete sirove nafte koja u nju dolazi. No, nikakvog pomaka do sad na tom planu nije bilo, što svjedoče i brojke koje pokazuju podaci o zagađenju.

Izvor: http://www.gradonacelnik.hr

Listopad, 2017.

logo javno dobro

Kontakt

Centar za održivi razvoj

Blajburška 29,
21260 Imotski, Croatia


Info centar

Biskupa Paškala Vujčića 1
HR-21260 Imotski

Tel/fax: +385 21 410 274
Gsm: +385 98 540 538
Mailto: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

cor - kocka

logo u boji veliki hr-300x218

EU

Službena web stranica Europske unije:
www.ec.europa.eu

Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj:
www.delhrv.ec.europa.eu

EuropeAid Cooperation Office:
http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm

Posjeti stranicama

375851Your IP:54.198.77.35