Pitanje dana je kada će Hrvatska, po naputku iz Bruxellesa, morati uspostaviti jedinstveni sustav kontrolinga. Na prvu to -"kontroling" djeluje kao još jedna od onih kompliciranih stvari kojih su pune Direktive Europske komisije i koje obični smrtnici ne razumiju, jer su u pitanju birokratske smicalice.

No, kontroling je, zapravo, model upravljanja novcem poreznih obveznika kojem će se, kad i kod nas zaživi, upravo najviše radovati ti "obični smrtnici". Pomoću njega bi se funkcioniranje naših gradova, općina, županija, pa zatim i svih institucija koje se financiraju javnim novcem - učinilo transparentnim do zadnje lipe.

Kosturi iz ormara

- I učinkovitijim! Pojednostavljeno, gradonačelnik Splita, ali i svi građani, u svakom bi trenutku, i to u realnom vremenu - znali za svaki trošak koji Grad Split i tvrtke kojima je vlasnik moraju podmiriti ili za svaku uplatu koja je pristigla. Recimo, "Promet" je nabavio toliko i toliko guma za svoje autobuse.

Istoga trena kad je račun plaćen, na web-stranici Grada Splita vidjelo bi se koliko su koštale te gume i tko ih je "Prometu" prodao. Na taj način bi se raspolaganje gradskim novcem učinilo potpuno transparentnim, a moguće nepravilnosti u vezi bilo kakve financijske transakcije bilo bi moguće uočiti u startu - objašnjava Frane Galzina, konzultant za kontroling i menadžersko računovodstvo..

Grad bi na taj način ojačao i svoju pregovaračku poziciju, jer bi se sva sredstva kojima raspolaže slijevala na jedan račun, u jedinstvenu gradsku riznicu, pa bi u svakom trenutku gradonačelnik, kao njegov izabrani predstavnik - znao točno u lipu čime Grad koji on vodi raspolaže.

- To vam je kao kod kućnog budžeta, kad u svakom trenutku znate koliko novca kod sebe imate, koliki su vam prihodi, rashodi i dugovi.

Sad je gradonačelnik Krstulović Opara, kao i njegovi prethodnici - u situaciji da mu svaki dan iskaču "kosturi iz ormara", jer bez uspostavljenog kontrolinga - kao jedinstvenog procesa upravljanja financijskim, komercijalnim ali i nefinancijskim aspektima - osuđen "gasiti požare" na dnevnoj bazi. To odsjecanje repova koji su napravili njegovi prethodnici, sputava njega i suradnike u planiranju kratkoročnih i dugoročnih ciljeva važnih za razvoj Splita - tumači Galzina.

On je nedavno gradonačelniku Krstuloviću Opari prezentirao prednosti uspostavljanja kontrolinga, koji je već djelomično primijenila gradska uprava u Rijeci, i naišao na pozitivne odgovore.

- Kontroling bi donio financijske uštede i s njim bi postigli punu transparentnost kad su u pitanju gradske financije. Kad je vama kao građaninu na stranicama Grada Splita dostupan izvještaj o troškovima putovanja svakoga gradskog činovnika, zapravo i najmanji trošak koji netko napravi u ime Grada, automatski podižete povjerenje građana u političare koji ih predstavljaju, ali i podižete razinu kvalitete javnih usluga - tvrdi Galzina.

Sustav javne uprave u pravilu karakteriziraju slabosti: nejasni ciljevi, nerazumijevanje kako pridonose ispunjenju strateških ciljeva i svrsi postojanja organizacije u kojoj su zaposleni, a izvještavanje se svodi na financijske izvještaje o izvršenju proračuna.

Naš novac

- S kontrolingom se jasno definiraju ciljevi gradske uprave i smjer razvoja, te kako to operacionalizirati. Istodobno, prati se rad doslovno svakog djelatnika s pripadajućim kvalitativnim i kvantitativnim pokazateljima uspješnosti, tako da "uranilovka" postaje prošlost, i u trenu postaje jasno tko od zaposlenika Grada i njegovih tvrtki obavlja svoj posao kako treba i ispunjava dogovorene norme, a tko otaljava - objašnjava naš sugovornik.

Interesantno je da je sve ovo o čemu govori financijski ekspert Frane Galzina, primjenjivo istoga trena, pa ako bude dobre (političke) volje u Banovini, Split će uskoro biti upravljan po modelu koji će iz minute u minutu na netu bilježiti gdje ide novac koji izdvajamo za prirez, a koji ova vlast ne bi povećavala da je kontroling ranije uspostavljen što bi značilo desetke milijuna kuna ušteđenoga gradskog novca. Našeg novca!

Izvor: http://slobodnadalmacija.hr/

Listopad, 2017.

logo javno dobro

Kontakt

Centar za održivi razvoj

Blajburška 29,
21260 Imotski, Croatia


Info centar

Biskupa Paškala Vujčića 1
HR-21260 Imotski

Tel/fax: +385 21 410 274
Gsm: +385 98 540 538
Mailto: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

cor - kocka

logo u boji veliki hr-300x218

EU

Službena web stranica Europske unije:
www.ec.europa.eu

Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj:
www.delhrv.ec.europa.eu

EuropeAid Cooperation Office:
http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm

Posjeti stranicama

386353Your IP:54.162.239.233