Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine Tomislav Tomašević (Zagreb je naš), Rada Borić (Nova ljevica) i Iva Kvakić (Za grad) danas su na prosvjedu pred Gradskom skupštinom zatražili povlačenje prijedloga izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, takozvanog “lex šerif”, jer će na taj način župani, gradonačelnici i općinski načelnici postati praktički nesmjenjivi, a predstavnička tijela više neće imati nikakvu ulogu u kontroli trošenja proračunskog novca.

Njihovi predstavnici izveli su pritom prosvjedni performans – dvojica muškaraca s maskama premijera Andreja Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, držeći svaki sa svoje strane veliki lokot, stali su ispred vrata zagrebačke Gradske skupštine, te se zagrlili i rukovali.

“Izmjene kojima se ukida odredba o istovremenom raspuštanju predstavničkih tijela i čelnika jedinica lokalne i regionalne samouprave rezultat je političke trgovine između Bandića i Plenkovića. Naime, Bandić je osigurao većinu HDZ-u u Saboru, a HDZ mu vraća uslugu tako da Bandić više ne treba brinuti o većini u Gradskoj skupštini”, izjavio je novinarima Tomašević.

Ako “štetočinski nacrt zakona” bude izglasan, širom Hrvatske imat ćemo stotine nesmjenjivih lokalnih šerifa i predstavnička tijela koja su im u potpunosti podređena, tako da se slobodno mogu ukinuti jer neće imati nikakvu ulogu u kontroli trošenja proračunskog novca, rekao je Tomašević i zatražio da se prijedlog povuče iz daljnje procedure.

Izvor: http://javnodobro.udd.hr

Listopad, 2017.

 logo javno dobro

Kontakt

Centar za održivi razvoj

Blajburška 29,
21260 Imotski, Croatia


Info centar

Biskupa Paškala Vujčića 1
HR-21260 Imotski

Tel/fax: +385 21 410 274
Gsm: +385 98 540 538
Mailto: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

cor - kocka

logo u boji veliki hr-300x218

EU

Službena web stranica Europske unije:
www.ec.europa.eu

Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj:
www.delhrv.ec.europa.eu

EuropeAid Cooperation Office:
http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm

Posjeti stranicama

386393Your IP:54.162.239.233