uzglavlje

 

PROJEKT „MOJE MJESTO U ZAJEDNICI“ 

Projekt “Moje mjesto u zajednici” traje 18 mjeseci. Provode ga tri udruge iz različitih županija: Udruga Zora (Međimurska županija), K-zona (Grad Zagreb) i Centar za održivi razvoj (Imotska krajina), a sufinanciran je od Fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške.

Cilj projekta je doprinijeti stvaranju aktivne lokalne zajednice utemeljene na društvenoj jednakosti, socijalnoj pravdi i dobrom upravljanju, u kojoj svaki građanin, a posebice socijalno isključeni građani i oni u riziku od siromaštva mogu i znaju kako ostvariti svoja socijalna i ljudska prava.

Aktivnosti projekta

Da bi prepoznali potrebe i otkrili probleme u našim zajednicama, sve partnerske organizacije su od studenog 2015. do veljače 2016. provodile istraživanje o potrebama i iskustvu građana na područjima: poticanja zaposlenosti i gospodarstva, dostupnosti i korištenju javnih sadržaja, učinkovitosti javne uprave i institucija, društvene solidarnosti, prometne i komunalne infrastrukture, društvenih, kulturnih i sportskih sadržaja, brige o zajednici i dostupnosti socijalnih usluga te prava marginaliziranih skupina.

Nakon obrade i analize rezultata predstavljeni su rezultati istraživanja potreba građana svim zainteresiranima na području istraživanja (jedinicama lokalne uprave, javnim ustanovama, organizacijama civilnog društva i građanima).

Izrađene su brošure koje sadrže niz korisnih informacija za lokalno stanovništvo, odnosno kontakti određenih institucija i organizacija kojima se mogu obratiti u slučaju poteškoća ili kada žele aktivnije djelovati u društvu.

Aplikacija

Pokrenuta je aplikacija https://projekt-zajednica.info  u koju građani mogu prijaviti određene nepravilnosti, prijavljivati svoje probleme ili potražiti točke rješenja za situacije u kojima se nalaze. Također, unutar aplikacije mogu komentirati prijavljenu nepravilnost ili dodijeliti savjete onima koji se suočavaju s poteškoćama te dati svoju ideju koja bi doprinijela poboljšanju kvalitete života u lokalnoj zajednici. 

Aplikaciji možete pristupiti i putem koda:  

qr kod aplikacije

Video - Što je to zagovaranje?

Za potrebe projekta napravljen je video o zagovaranju. Video sadrži informacije o načinima na koji građani ostvariti svoja socijalna i ljudska prava.

Želite li nešto promijeniti u zajednici gdje živite? Što je zagovaranje? Pogledajte video i naučite nešto novo i korisno! #Moje_mjesto_u_zajednici  #neka_se_i_tvoj_glas_čuje #kome_se_obratiti #zajedno_smo_jači

Video je dostupan na facebook stranici Centra za održivi razvoj.

Javne akcije

Na javnim akcijama (već organiziranima, ali i drugim planiranima) dijelimo razglednice na kojima građani upisuju svoje konkretne probleme i šaljemo ih donositeljima odluka te na taj način vršimo pritisak javnosti da reagiraju na određene probleme. Također, dijelimo i ranije spomenute brošure s korisnim kontaktima. 

Lokalno stanovništvo upoznajemo s mogućnostima koje imaju za rješavanje problemskih situacija i ostvarivanje svojih socijalnih i ljudskih prava te organiziramo sastanke s lokalnim donositeljima odluka kako bi zajedničkim snagama doprinijeli aktivnijoj lokalnoj zajednici.

podnožje

Kontakt

Centar za održivi razvoj

Blajburška 29,
21260 Imotski, Croatia


Info centar

Biskupa Paškala Vujčića 1
HR-21260 Imotski

Tel/fax: +385 21 410 274
Gsm: +385 98 540 538
Mailto: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

cor - kocka

logo u boji veliki hr-300x218

EU

Službena web stranica Europske unije:
www.ec.europa.eu

Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj:
www.delhrv.ec.europa.eu

EuropeAid Cooperation Office:
http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm

Posjeti stranicama

246373Your IP:54.80.132.10