HR EN

150 milijuna kuna direktne pomoći općinama, gradovima i županijama za sufinanciranje vlastitog učešća u provedbi EU projekata

min reg razvoja

min reg razvoja
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini, a zahtjevi će se zaprimati od 14.rujna 2015.

min reg razvoja

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini, a zahtjevi će se zaprimati od 14.rujna 2015.
„Pokrećemo Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini  u vrijednosti 150 milijuna kuna kako bismo dali još jedan impuls ravnomjernom razvoju svih hrvatskih krajeva, a što je, uz zapošljavanje i jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, jedan od naših prioriteta ulaganja iz europskih strukturnih i investicijskih fondova“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić povodom objave Javnog poziva za dodjelu sredstava za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2015. godinu.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je na svojim  mrežnim stranicama https://razvoj.gov.hr/  javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava isključivo radi pomoći u osiguranju vlastitog učešća u provedbi EU projekata jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravnim osobama u njihovom vlasništvu i ustanovama čiji su osnivači.

„Kroz razne programe pomagali smo općinama, gradovima i županijama u pripremi projekata prihvatljivih za financiranje iz EU fondova, a sada smo osigurali još jedan izvor sredstava kako bismo im pružili direktnu pomoć u sufinanciranju dijela sredstava koja trebaju sami osigurati“, kazao je potpredsjednik Grčić.

Sredstva Fonda namijenjena su korisnicima kojima su dodijeljena EU sredstva u okviru programskih razdoblja 2007. – 2013. , te 2014. – 2020.
Udio sredstava za sufinanciranje vezuje se uz indeks razvijenosti jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave prema mjestu ulaganja.

„Za najslabije razvijene općine i gradove osigurali smo do 90 posto sredstava, a oni razvijeni mogu dobiti do polovice vlastitog učešća dok županije i Grad Zagreb, ovisno o razvijenosti, mogu računati na sredstva u visini od 40 do 80 posto.“, rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Fond će se financirati iz 1,5% prihoda od poreza na dohodak, a važno je naglasiti i da se neiskorištena sredstva prenose  u iduću godinu.

Javni poziv za 2015. godinu je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2015. i to po načelu prvenstva prema datumu i vremenu podnošenja pojedinog  zahtjeva za dodjelu sredstava.

Zahtjevi će se zaprimati od 14. rujna 2015. u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Minimalna vrijednost zahtjeva za dodjelu sredstava po pojedinačnom projektu putem Fonda ne smije biti manja od 75 tisuća kuna, a maksimalna može iznositi 7,5 milijuna kuna.

Potrebnu dokumentaciju pogledajte ovdje.

Izvor: https://razvoj.gov.hr/

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene