HR EN

40.2 mil. kuna potrošeno u kampanji za parlamentarne izbore

dip

dip

Političke stranke, koalicije i kandidati koji su sudjelovali na parlamentranim izborima ukupno su na kampanju potrošili 40,2 milijuna kuna, a prihod im je bio 34,9 milijuna kuna.

 

Državnog izbornog povjerenstva (DIP) koje, kad se radi o financijskom aspektu izbora, primjećuje “značajan napredak” u odnosu na izbore iz 2011. godine. Nitko nije potrošio više od dozvoljenog Nitko od izbornih sudionika nije u kampanji potrošio više od dozvoljenih 1,5 milijuna kuna po izbornoj jedinici.

 

Izrečena je jedna administrativna sankcija potpunog gubitka naknade troškova kampanje. Radi se o Ivanu Komaku, koji je bio kandidat za zastupnika češke i slovačke manjine i nije izabran za zastupnika.

 

Donacijama je prikupljeno 12 milijuna kuna, nedozvoljenih je bilo 1,2 %  ili 144 tisuće kuna. a najviše je prikupljeno 7,3 milijuna u Domoljubnoj koaliciji.

 

Povjerenstvo zaključuje kako je učinjen “značajan napredak”. Na izborima 2015. svi su izborni sudionici otvorili poseban račun za financiranje kampanje, a njih samo 6,5 posto nije DIP-u dostavilo financijske izvještaje o financiranju kampanje, odnosno javno ih objavilo.

 

Prije četiri godine, svi sudionici nisu otvorili poseban račun, gotovo petina (18,7 posto) ih nije pravovremeno dostavila izvještaje o financiranju kampanje, a više od četvrtine (26,9 posto) nije te izvještaje javno objavilo.

 

Za provedbu izbora potrošeno je više od 122 milijuna kuna. Oko 70 milijuna kuna potrošeni je  za naknade izbornim tijelima – biračkim odborima, te općinskim, gradskim i izbornim povjerenstavima dvanaest izbornih jednica.

Dokumenti:

Izvješće DIP-a o provedenom nadzoru

Izvor: transparency.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene