HR EN

MINISTARSTVO DRŽAVNE IMOVINE NAJAVILO Država (konačno) prodaje vile koje godinama propadaju

logo javno dobro

logo javno dobro

Ministarstvo državne imovine, koje vodi ministar Goran Marić, najavilo je prodaju vila diljem Jadrana, ali i u unutrašnjosti zemlje. Riječ je o deset izuzetno atraktivnih vila koje je država pustila da godinama propadaju.

Ministarstvo državne imovine, koje vodi ministar Goran Marić, najavilo je prodaju vila diljem Jadrana, ali i u unutrašnjosti zemlje. Riječ je o deset izuzetno atraktivnih vila koje je država pustila da godinama propadaju.

“Četiri predivne vile u zadnjih godinu dana neuspješno su oglašene i nisu pronašle investitora. Za neke će se natječaj ponoviti, Učinit ćemo to po novim propozicijama, s punim katalogom informacija, fotografija, kao i objavom na engleskom jeziku kako bi se privukli strani investitori”, istaknuo je ministar Marić, aludirajući da je posao dosad aljkavo proveden.

Dosad su se, kaže Marić, natječaji za vrijedne vile objavljivali samo s osnovnim podacima, a zainteresirani kupac je morao doći na lice mjesta kako bi se uvjerio u kakvom je stanju objekt koji ga zanima. Sada se nadaju da će s međunarodnim natječajima i realnijim procjenama vrijednosti naći dobre kupce, kaže Marić.

Tako će uskoro biti objavljen natječaj za tzv. Mesićevu vilu u Grškovićevoj ulicu u Zagrebu, najavljuje resorno ministarstvo. Riječ je o objektu s nešto više od 300 kvadrata površine koji je bio ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Mesić je jedini od bivših predsjednika imao pravo na doživotni ured s godišnjim proračunom između 800.000 i 900.000 kuna. Ukinula mu ga je vlada Tihomira Oreškovića, a vještaci trenutno završavaju procjenu vile prije nego što bude stavljena na prodaju. Njena najveća vrijednost je lokacija, kažu mjerodavni.

Nadalje, prodaje se i tzv. Zelena vila pored kompleksa Ureda predsjednice na Pantovčaku. Inače, dosad su se vile koje je država gradila u bivšem sustavu ili ih je dobila zbog dugova tvrtki u stečajevima, jako teško prodavale. Među rijetke prodane “sretnice” spadaju Vila Istranka u Crikvenici i vila Kremešek u Voloskom.

U portfelju vila koje idu u prodaju nalazi se izuzetno atraktivna vila Čingrija u Dubrovniku, smještena na Boninovu. Ime je dobila po njenom prvom vlasniku, Peri Čingriji, inteletrualcu koji je u 19. stoljeću vodio Dubrovnik. Za vrijeme NDH vila je služila za ugošćavanje ustaških oficira i njemačkih generala, da bi se pedesetih godina prošloga stoljeća HRT nezakonito upisao kao vlasnik. HRT je vilu napustio prije tri godine.

Među onima koji uskoro idu na prodaju nalazi se i Titova vila, zatim vile u Trogiru, Kostreni i Lovranu te još dvije vile u Zagrebu. Veliko ruglo je i nekadašnji hotelski kompleks Kupari pored Dubrovnika, a država se nada da će vrlo pametno utržiti i bivši vojni kompleks na otoku Visu

Ministarstvo državne imovine kaže da se radi o objektima koji su potpuno derutni ili nisu dovoljno iskorišteni te se prodaju u svrhu racionalizacije.

“Ne radi se tu samo o zaradi države na prodaji. Kupac neće ostaviti objekte u zapuštenom stanju u kojima su ih držale sve dosadašnje vlade. On će investirati, to će osigurati posao građevinskim tvrtkama, a Hrvatska će dobiti prepoznatljive objekte za razvoj turizma”, poručili su iz resornog ministarstva.

Izvor: http://javnodobro.udd.hr

Rujan, 2017.

logo javno dobro

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene