HR EN

Građanska inicijativa ˝Ne daj se Cetino˝ organizira prosvjed ˝NE termoelektrani Peruća˝

logo javno dobro

logo javno dobro

Građanski prosvjed protiv termoelektrane Peruća, održat će se 9. rujna u 11 sati u Sinju na Trgu kralja Tomislava (sinjskoj pijaci).
 

Građanski prosvjed protiv termoelektrane Peruća, održat će se 9. rujna u 11 sati u Sinju na Trgu kralja Tomislava (sinjskoj pijaci).
 

 Na Perućkom jezeru planira se izgradnja plinske termoelektrane u sklopu projekta VisViva. Na stranici citizengo.hr piše kako bi termoelektrana dnevno ispuštala 280 000 litara otpadnih voda s opasnim kemikalijama, a u zraku preko 2 milijuna kilograma ispušnih plinova. Spominje se i lokacija termoelektrane koja je jedno od najvećih geostrateških potencijala Hrvatske. 

Građanska inicijativa ˝˝Ne daj se Cetino˝  navodi  razloge za koje kažu da su znanost i struka pokazali da je termoelektrana:

1) ekološki pogubna jer će grijati Peruću i Cetinu i u nju ispuštati otrovne otpadne vode, a u zrak velike količine teških metala i otrova – čime će uništiti rijeku Cetinu i Cetinski kraj
2) energetski besmislena jer takve elektrane se zatvaraju u svijetu zbog neisplativosti i zastarjele tehnologije
3) ekonomski neisplativa jer cijena proizvodnje megavata struje u njoj je veća od vrijednosti megavata struje na tržištu
4) strateški opasna jer će u koncesiju uzeti najveći bazen pitke vode u Hrvatskoj, Peruću i rijeku Cetinu. 

Kažu da još uvijek nitko nije pobio niti jedan od navedenih znanstvenih argumenata. Peticiju je potpisalo oko 15 000 ljudi.

– I narod Cetinskoga kraja, i znanost, i struka, i svi lokalni poduzetnici i ugostitelji su protiv – no Vlada još uvijek šuti, a odvjetnici projekta vlasnicima zemlje šalju prijeteća pisma. 
Zato želimo pokazati da narod Cetinskoga kraja neće dopustiti izgradnju termoelektrane Peruća, projekta koji će uništiti Cetinski kraj, a opljačkati još jednom sve hrvatske građane, te da ćemo ovaj pogubni projekt zaustaviti svim mogućim sredstvima., poručuju iz inicijative.

Govornici na prosvjedu bit će: 
Mislav Cvitković, mag. phys., Institut Ruđer Bošković, prof. dr. sc. Stanko Uršić, umirovljeni profesor Farmaceutsko-biokemijsog fakulteta u Zagrebu i admiral Davor Domazet-Lošo, umirovljeni admiral Hrvatske vojske.

Izvor: http://www.dalmacijanews.hr

Rujan, 2017.

logo javno dobro

 

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene