HR EN

9. prosinca je Međunarodni dan borbe protiv korupcije

protiv korupcije

protiv korupcije

Korupcija predstavlja društvenu pojavu koja narušava temeljne ljudske vrijednosti i nanosi ogromne štete današnjem društvu.

protiv korupcije

Konvencija Ujedinjenih naroda protiv korupcije potpisana je 9. prosinca 2003. godine u Meridi u Meksiku. Opća skupština UN-a rezolucijom je ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje. Rezolucija je prihvaćena kako bi se upozorilo na problem i posljedice korupcije, te se promicali mehanizmi za borbu protiv korupcije.

Korupcija predstavlja društvenu pojavu koja narušava temeljne ljudske vrijednosti i nanosi ogromne štete današnjem društvu.

 

Hrvatska na 61. mjestu

Indeks percepcije korupcije za 2014. godinu pokazuje da je Hrvatska ostala na 48 bodova kao i 2013. godine, ali je po rangu nazadovala za četiri mjesta, te je na ljestvici od 175 zemalja sada na 61. mjestu. S 48 bodova, Hrvatska spada pod kategoriju zemalja koje se percipiraju kao korumpirane. Korupcija prodire u sve segmente društva i predstavlja najveću ugrozu gospodarskog, društvenog i političkog razvoja, te prosperiteta Republike Hrvatske. Ona je u najširem smislu svaki oblik zloporabe ovlasti radi osobne ili skupne koristi bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru. To je svaki čin kojim se, suprotno javnom interesu, nedvojbeno krše moral i pravne norme te povrjeđuju temelji vladavine prava.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije jedinstvena je prilika da se razmisli o njezinom štetnom utjecaju i načinu sprječavanja.

Ovim putem Vas pozivamo da pratite aktivnosti našeg projekta “Umrežimo se – protiv korupcije” na mrežnoj stranici Umrežimo se – protiv korupcije” , kao i na našim stranicama i stranicama partnera i putem facebook-a.

Izvor:narod.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene