HR EN

PROSLAVA 90 GODINA “ANDRIJE ŠTAMPARA” Veliki stručno-znanstveni skup okupit će liječnike i političare

logo javno dobro

logo javno dobro

U povodu obilježavanja 90. obljetnice osnutka Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” 3. listopada se održava stručno znanstveni skup pod nazivom “Zdravlje i zdravstvo: izazovi i mogućnosti – susret profesije i politike”.

U povodu obilježavanja 90. obljetnice osnutka Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” 3. listopada se održava stručno znanstveni skup pod nazivom “Zdravlje i zdravstvo: izazovi i mogućnosti – susret profesije i politike”. Skup organizira “Andrija Štampar” u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Razredom za medicinske znanosti HAZU, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Svoj dolazak u Školu narodnog zdravlja Andrija Štampar najavio je i premijer Andrej Plenković.

Stručno-znanstveni skup, tijekom dana, imat će različite teme i sugovornike. Predavanje pod nazivom “90 godina Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” održat će prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak. Potom će prof. dr. sc. Marijan Klarica govoriti o ulozi Medicinskog fakulteta kao obrazovne, znanstvene i stručne ustanove u Hrvatskoj, a o znanosti i liječničkoj profesiji govorit će akademik Zvonko Kusić.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije stiže dr. Anne S. Johansen koja će održati predavanje na temu javnog zdravstva u Europi i svijetu. (“Public Health Care Systems in Europe and the World”).

Ministar zdravstva, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, govorit će o dostupnosti i kvaliteti zdravstvenog sustava te njegovoj održivosti.

Uslijedit će panel diskusija o našem sustavu zdravstva.

Nakon kratkog uvoda o tri generacije štamparovaca (koji će iznijeti prof. emeritus Silvije Vuletić, prof. dr. sc. Selma Šogorić i Danko Relić, dr. med.), otvorit će se diskusija o današnjim pitanjima i gorućim problemima. Diskutirat će aktualni ministar zdravstva M. Kujundžić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Z. Kusić, zatim dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu M. Klarica, potom, predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić, predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Moderatori panela su prof. dr. sc. Stjepan Orešković i prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak.

Inače, u povodu 90. obljetnice Škole narodnoga zdravlja Andrija Štampar Hrvatska radiotelevizija (HRT) na Prvome programu prikazat će dokumentarni film Dr. Andrija Štampar – vizionar, s početkom u 14 sati.

Andrija Štampar bio je vodeći hrvatski autoritet na području epidemiologije i začetnik preventivne medicine. Kao cijenjeni znanstvenik i sveučilišni profesor proveo je tri godine, od 1933. do 1936., u Kini kao predstavnik Društva naroda i pomagao unaprijediti kineski zdravstveni sustav. Jedan je od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije (engleski, World Health Organization – WHO), a javno je zdravstvo promicao u Afganistanu, Egiptu, Sudanu i Etiopiji.

Napisao je uvodnu deklaraciju Statuta Svjetske zdravstvene organizacije kojoj je bio i prvim predsjednikom. Godine 1948. Andrija Štampar bio je predsjedavajući prve Opće skupštine Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi. U Kopenhagenu, Ženevi, Manili i svakome mjestu u kojemu je djelovala Svjetska zdravstvena organizacija nazivali su ga ocem Svjetske zdravstvene organizacije. Dugometražni dokumentarni film Dr. Andrija Štampar – vizionar prikazan je na otvorenju Međunarodnoga festivala filmova o zaštiti okoliša u Abu Dhabiju 2013. godine.

Scenarij filma potpisuju Mladen Juran i prof. dr. sc. Jadranka Božikov, redatelj i producent je Mladen Juran, montažer Zoltan Wagner, a snimatelj Igor Juran. Film je pripremljen u koprodukciji produkcijske tvrtke Adriatic Art Media Film i HRT-a.

Škola narodnog zdravlja utemeljena je na inicijativu grupe zdravstvenih radnika 3. rujna 1926. sa ciljem razvoja hrvatske i svjetske medicinske znanosti i prakse na području javnog zdravstva. Od svog osnutka Škola je prolazila kroz različite faze do 1947. godine, kada uredbom Vlade ulazi u sastav Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U sklopu proslave devedesete obljetnice postavljene su i dvije izložbe u Školi. Izložba “Djela Andrije Štampara i izdanja Škole narodnog zdravlja” može se pogledati u knjižnici, u prizemlju, a izložba “Ostavština Tehničkog odjeljenja” nalazi se u Laboratoriju za ispitivanje voda i balneoklimatologiju, na drugom katu.

Izvor: http://javnodobro.udd.hr

Listopad, 2017.

 logo javno dobro

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene