HR EN

Afera svih afera: Procurili dokumenti o poreznim utajama i pranju novca – na listi svjetski političari

Oko 11 i po milijuna dokumenata koji su procurili iz panamske odvjetničke tvrtke u tamošnjem poreznom raju pokazuju da je riječ o najvećoj otkrivenoj aferi pranja novca do sada.

Dokumenti otrkivaju imena stotine bogataša, svjetskih političara, sportaša, dužnosnika FIFA-e koji su skrivali novac u poreznim oazama preko odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca. Globalnu istragu o pranju novca diljem svijeta provodi konzorcij od 100 svjetskih redakcija novinskih kojeg predvodi Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) i njemački Sueddeutsche Zeitung.
Dokumenti potječu iz dugog razdoblja od 1977. sve do prosinca 2015. te pokazuju da su neke tvrtke registrirane u poreznim oazama korištene za pranje sumnjiva novca, trgovinu oružjem i drogama te za utaju poreza.

Paname poručuju da je riječ o napadu na Panamu, dok porezne vlasti pojedinih zemalja već najavljuju istrage protiv svojhih državljana. Australija je objavila da je počela istraživati više 800 osoba povezanih s off shore kompanijama.

Među imenima su i osobe bliske ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu koji su, prema dokumentima, u off shore oaze prenijeli najmanje dvije milijarde dolara te su lažiranim plaćanjima ovladali nad ruskim medijima i ruskom automobliskom indutsrijom, piše ICIJ.

Spominje se i ime ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka te pokojnog oca današnjeg britanskog premijera Davida Camerona, a tu su i dužnosnici bliski bivšem venezuelskom predsjedniku Hugu Chavezu koji je umro 2013. Islandski premijer Sigmundur Dvid Gunnalugsson, osumnjičen je da je skrio milijune dolara na britanskim Djevičanskim otocima, dok on izjavljuje da nikad nije skrivao svoju imovinu.
Agencija AFP spominje i visoke kineske među kojima je starija sestra predsjednika Xi Jinpinga, kao i Li Xiaolin, kći bivšeg kineskog premijera Li Penga koje su također sklanjale novac u porezne oaze preko panamske odvjetničke tvrtke.

Tu je, naravno, i međunarodna nogometna organizacija FIFA koju trese korupcijska afera za aferom. Tako je u dokumentima pronađeno četiri od 16 čelnika koji koristili offshore tvrtke što ih je osnovao odvjetnički ured Mossack Fonseca, a spominje se i Michel Platini te desetine nogometnih planetarnih zvijezda, među kojima i Lionel Messi.

Iz Ramon Fonsece kažu da ne mogu biti odgovorni za rad svojih filijala i da njihov odvjetnički ured ne može preuzeti odgovornost za aktivnost kompanija, kojih je više od 240.000 koliko ih je Ramon Fonseca do sada osnovao.
Hrvatski poduzetnici i tvrtke do sada su se također nalazili u sličnim aferama koje je otkrio ICIJ, a nesumnjivo je da će neki od 11 i po milijuna dokumenata otkriti i nekoliko domaćih imena.

Izvor: protivkorupcije.udd.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene