HR EN

Ako zna za neku korupciju, neka Petrina iznese i prijavi saznanja

Pozivam ga da ako ima bilo kakvih informacija da je netko počinio kazneno djelo, neka ih izvoli prijaviti – kazao je ministar pravosuđa osvrćući se na istup nezavisnog saborskog zastupnika Stipe Petrine.

Nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina poručio je u utorak kako u hrvatskom sudstvu vlada nezakonje i korupcija, da postoji opravdana sumnja da suci šibenskog Općinskog i Županijskog suda nezakonito sude. 

Na istup Stipe Petrine reagirala je Udruga sudaca koja kaže da je zgrožena uvredama, neutemeljenim optužbama i, kako kaže, difamacijama inspiriranim osobnim interesima.

“Podsjećamo da se sudske odluke mogu jedino ispitivati u postupku pravnih lijekova i da je sudnica jedino mjesto gdje se može argumentirano štititi svoja prava i obveze”, navodi se u reakciji Udruge sudaca.

“Petrina je osubujan lik, ako ima saznanja o kurupciji, obavezan ih je prijaviti. Pozivam ga da ako ima bilo kakvih informacija da je netko počinio kazneno djelo, neka ih izvoli prijaviti”, poručio je ministar Šprlje.

Jedan od glavnih problema je dugotrajan proces predmeta o korupciji, objašnjava ministar i dodaje da Hrvatska ima milijun predmeta godišnje.

Kad se to pojavi pred sucem, ne znači da je on kriv. Izvori krivnje su negdje drugo, jer imamo strahovito puno izmjena zakona, naveo je kao problem hrvatskog sudstva. Nakupilo se toliko problema koje je svatko gurao pod tepih, kaže Šprlje.

Kao konkretne mjere na kojima će raditi njegovo ministarstvo naveo je bolje upravljanje sudovima i predmetima, ali i ujednačavanje opterećenosti sudaca. Bit će premještanja sudaca s prekršajnih sudova na općinske, jer su prekršajni u zadnjem razdoblju rasterećeni.

O procesiranju ratnih zločina Šprlje kaže da je to kompleksno pitanje jer je prošlo 20-25 godina.

“Ljudi se ustručavaju svjedočiti, uviđaji koji su tada rađeni dijelom nisu odgovarali pravilima koja se danas uvažavaju, i tu se javlja dosta problema. Svaki zločin treba biti kažnjen i mi ćemo inzistirati na progonu svih ratnih zločina, ali treba uzeti u obzir da dokazi nisu često prikupljani na adekvatan način. Radilo se o ratnom razdoblju gdje nije sve štimalo kako treba.”

MOST nije za lustraciju, ona nije niti moralno niti pravno održiva, kaže Šprlje. “Imamo i relativno nedavne odluke Europskog suda za ljudska prava, gdje je jasno rečeno da više lustracija nije moguća.”

Izvor: direktno.hr

 

 

 

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene