HR EN

Bandićev suradnik i još šest osoba pod istragom USKOK-a

Na temelju policijske prijave USKOK je pokrenuo istragu protiv Roberta Ljutića, suradnika zagrebačkog gradonačelnika.

On je posljednjih godina u njegovu uredu obnašao više dužnosti te još šest osoba zbog sumnje da su primali i davali mito, trgovali utjecajem, krivotvorili službene isprave te pomagali u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju.

 

Uskok sumnja da je Ljutić navodnim nezakonitostima stekao “nepripadnu imovinsku korist” od najmanje 440.000 kuna, zajedno s drugoosumnjičenom Sanjom Bančević Medenica, dok je za najmanje 53 tisuće kuna oštećena udruga Zajednica folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ).

 

Ne navodeći imena osumnjičenika Uskok je na svojoj internetskoj stranici objavio da je Ljutić bio stvarni voditelj poslovanja u tvrtki gdje je Bančević Medenica direktorica te da su se dogovorili da će “osigurati korištenje udruge ZAFAZ za potrebe poslovanja” svoje tvrtke.

 

Ljutić je pritom, tvrdi tužiteljstvo, koristio okolnost da se ZAFAZ uglavnom financira gradskim novcem te da on “kao suradnik gradonačelnika Grada Zagreba ima utjecaj na odobravanje zahtjeva udruge ZAFAZ za dodjelu financijskih sredstava”.

 

“U cilju realizacije dogovorenog III. okrivljenik je, kao predsjednik udruge ZAFAZ, neosnovano nalagao plaćanja u korist navedenog trgovačkog društva, dok je II. okrivljenica udruzi ZAFAZ ispostavljala fakture za usluge koje stvarno nisu obavljane”, objavio je Uskok.

 

Sumnjaju i da je ZAFAZ plaćao troškove njihove tvrtke “sukladno fiktivnim računima koje je ispostavljao IV. okrivljenik, kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva”, ali i da su u dogovoru s posljednjom trojicom osumnjičenih Ljutić i Bančević Medenica izvlačili novac iz svoje tvrtke.

 

“Pri tome je II. okrivljenica s VI. okrivljenikom dogovorila da će njegovom trgovačkom društvu omogućiti da bez plaćanja zakupnine njezinom trgovačkom društvu, u iznosu od najmanje 50.000 kuna, koristi jednu ugostiteljsku i jednu trgovačku kućicu na manifestaciji ‘Adventski štiklec’ te da će VI. okrivljenik zauzvrat angažirati drugo trgovačko društvo kojemu će društvo II. okrivljenice plaćati fiktivne račune”, izvijestio je Uskok.

Izvor: dnevnik.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene