HR EN

Besplatne online edukacije

Kenijac Julius Yego naučio je bacati koplje preko YouTubea. Danas je višestruki osvajač medalja, pa i onih olimpijskih – prošle je godine u Riju osvojio srebro. Broj besplatnih edukacija na internetu danas je toliko velik da je prava šteta to ne iskoristiti.

Živimo u vremenu u kojemu je potrebno konstantno usavršavanje, ali koje se, srećom, nalazi na dohvat ruke. Bez obzira na to čime se bavili, dodatna su znanja uvijek dobrodošla. Ako već imate sva znanja potrebna za posao kojim se bavite, sigurno ima drugih koja želite svladati – možda ste oduvijek željeli biti pisac ili napraviti sami svoju mobilnu aplikaciju? Posjetite neke od sljedećih lokacija i bacite se na učenje!

Coursera (www.coursera.org)

Coursera trenutačno nudi više od 1.500 besplatnih tečajeva! Na samoj Courseri predavanja su najčešće u video i pisanom formatu, a testovi su često u vidu kvizova ili peer review pisanih zadataka. Svaki od tečajeva ocijenili su korisnici pa je dobro pogledati i što drugi kažu o pojedinom tečaju. Tematski, tu ima svega: poslovni engleski, social media marketing, content marketing strategije i sl. Neki od besplatnih tečajeva dio su duljih specijalizacija koje se najčešće plaćaju.

Udemy (www.udemy.com)

Udemy također nudi dovoljno velik broj besplatnih tečajeva pa ga svakako uzmite u obzir. Sigurni smo da znate kako su danas u cijelome svijetu najtraženiji programeri svih vrsta. Upravo takve tečajeve možete pronaći na Udemyju. Kako napraviti web stranicu, kako napraviti 2D igru, Ruby on Rails, razvoj aplikacija za Android… Iznimno je mnogo opcija za sve one koji besplatno žele naučiti kako programirati. Udemy može biti vaš prvi korak u tom smjeru.

Harvard, MIT… (www.edx.org)

Gotovo svako poznatije i manje poznato sveučilište danas nudi i besplatne online tečajeve. Na odličnom edX-u možete ih pretraživati i pregledavati po kategorijama (dizajn, arhitektura, business & management, jezici i sl.). Kod većine tečajeva možete dobiti i certifikat, no on se plaća. Sam certifikat možete postaviti na svoj profil na LinkedInu, što je korisno, bez obzira na to čime se bavite.

Udacity (https://www.udacity.com/course/how-to-build-a-startup–ep245)

Ako želite znati kako izgraditi startup, Udacity je vaše sljedeće internetsko odredište. Upravo tamo naći ćete tečaj koji odgovara na pitanja poput – što je minimum viable product ili kako zaraditi novac. No, osim tog, Udacity ima i nekoliko drugih zanimljivih besplatnih tečajeva putem kojih možete otkriti kako monetizirati mobilnu aplikaciju ili kako razviti aplikaciju za iPhone.

Google AdWords (https://support.google.com/adwords/?hl=en&page=webinars.cs#topic=3119071)

Oglašavanje preko Googlea danas je poprilično kompleksno i nudi mnoštvo zanimljivih opcija i mogućnosti. Upravo zbog toga dobar poznavatelj oglasne platforme Google AdWords danas će vrlo lako naći posao. Naučiti tajne oglašavanje na Googleu je besplatno. Sam Google nudi cijeli set videa i materijala koji će vam pomoći da svladate AdWords. Osim AdWordsa, dobro je poznavati i Google Analytics, za koji također sve materijale možete pronaći online.

Code Academy (www.codecademy.com)

Osim Udemyja, dobar početak vaše programerske karijere (ili zabave) može biti Code Academy. Tamo ćete na zabavan i interaktivan način besplatno naučiti razne programerske vještine. Možete ih i dodatno razvijati na tom servisu koji je do sada koristilo 25 milijuna ljudi – svakako pročitajte i njihova iskustva.

YouTube (www.youtube.com)

Poput spomenutog Kenijca, i vi možete učiti putem YouTubea. Što? Ta je odluka na vama, ali gotovo sigurno je da na toj platformi postoji detaljna škola upravo onoga što vas zanima. Naime, većina američkih sveučilišta poput Berkeleya ili MIT-a na YouTubeu ima cijeli set predavanja. Za početak, krenite s ovom adresom https://www.youtube.com/education.

 

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene