HR EN

Boranka – najveća volonterska akcija pošumljavanja – priključite se!

Nakon što su prošlogodišnji požari ostavili pustoš na velikim površinama diljem Dalmacije, brojni zainteresirani građani izrazili su želju da sudjeluju u obnovi i ozelenjavanju tog područja. No kako je riječ o iznimno opsežnom poslu koji se treba rukovoditi pod budnim okom stručnjaka, bilo je potrebno pokrenuti akciju u kojoj bi se spojila struka s volonterskim entuzijazmom.

Upravo iz tih razloga je Savez izviđača Hrvatske u suradnji s Hrvatskim šumama i Gorskom službom spašavanja pokrenuo najveću do sada akciju volonterskog pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvanu Boranka koju su predstavili još u lipnju ispred zvjezdarnice Zvjezdano selo Mosor. Tijekom mjeseca rujna održala se velika medijska kampanja i brojne edukacije  u školama, a akcije će se provoditi tijekom listopada.

Kako je najavio Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske, promotivno – edukativna kampanja osmišljena je u suradnji s reklamnom agencijom Imago Ogilvy a s početkom nove školske godine, stručnjaci iz redova izviđača, šumara, vatrogasaca, HGSS-a provodit će edukaciju po školama u Splitsko – dalmatinskoj županiji s ciljem podizanja svijesti djece i mladih o važnosti šuma, zaštiti prirode te prevenciji i zaštiti od požara.

Kampanja Boranka najveća je volonterska akcija pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije koju su prošle godine zajednički pokrenuli Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja. Boranka je okupila više od 2.500 volontera iz čitave Hrvatske koji su u 8 vikend akcija sadnje, na požarištima oko Splita i Solina, zasadili više od 25.000 novih sadnica i drugog sadnog materijala.

Akcije pošumljavanja provodit će se 5. i 6. listopada u Splitu (Žrnovnica), 12. i 13. listopada u Solinu (Kučine), 26. i 27. listopada u Splitu (Sitno Gornje), te 9. i 10. studenog u Zadru (Kožino). Kampanju ‘Boranka’, najveću volontersku akciju pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije, prošle su godine zajednički pokrenuli Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja.

U sklopu kampanje, od ostataka izgorenih borova prikupljenih na požarištima u Dalmaciji napravljene su bojice, tzv. Boralice. Oko 100.000 bojica je podijeljeno 14. rujna građanima putem akcije 24 Sata. Korištenjem Boralica građani će se moći uključiti u kampanju tako da će sami moći nacrtati svoje drvce, dati mu ime i putem posebne aplikacije na adresi www.boranka.hr smjestiti ga u virtualnu šumu.
– Za svako nacrtano drvce i uz plaćenu donaciju od 10 kuna naši volonteri zasadit će pravu sadnicu. Kako će rasti virtualna šuma, tako će se povećavati i broj živih sadnica. Simbolički, iz spaljenog drveta nastajat će novi život. Boranka je jedina bojanka koja vraća život iz pepela, – istaknuo je Špicer.

Osim ove akcije, Hrvatske šume će nastaviti raditi na obnovi svih dalmatinskih požarišta koja su stradala tijekom katastrofalne 2017. godine.

Hrvatske šume, HRT

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene