HR EN

Dokazi protiv Bandića dobiveni prisluškivanjem su nezakoniti

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu je, na prijedlog obrane Milana Bandića i njegovih suoptuženika, kao nezakonite izdvojila sve tajno snimljene telefonske razgovore i SMS poruke iz istrage u aferi Agram pa će o osnovanosti optužnice u tom slučaju odlučiti tek nakon što Vrhovni sud potvrdi ili odbaci odluku o zakonitosti dokaza.

 

Anto Nobilo, odvjetnik vlasnika CIOS-a Petra Pripuza, kazao je da su tajne Uskočne snimke proglašene nezakonitim dokazima jer rješenje o određivanju tih mjera nije bilo valjano obrzaloženo.

‘Nije obrazložena osnovana sumnja, a nisu obrazloženi ni razlozi koji zahtjevaju zadiranje u ustavna prava. Radilo se o šablonskom obrazlaganju bez navođenja konkretnih činjenica. Osim toga neka rješenja su glasila na kaznena djela koja nisu u katalogu ZKP-a. U svakom slučaju nezadovoljna strana ima pravo žalbe i sve ide na Vrhovni sud’, kazao je Nobilo ispred zgrade Županijskog suda.

Uskok najavio žalbu, na potezu Vrhovni sud

Predstavnici Uskoka potvrdili su da će se žaliti na odluku optužnog vijeća. Tužitelji su kazali i da je neobično što su kao nezakonite odbačene mjere koje je ranije tijekom istrage odobrio isti sud.

Odluka Vrhovnog suda u sličnim se slučajevima ranije čekala po nekoliko mjeseci.

Nobilo je, pak, pojasnio da je podloga za današnju odluku suda usklađenje s praksom Europskog suda za ljudska prava te da je sjednica optužnog vijeća prekinuta dok se na Vrhovnom sudu ne razriješi sudbina nezakonitih dokaza.

‘Nakon toga će se sjednica nastaviti i onda će se donijeti odluka da li se optužnica potvrđuje u svom meritumu ili ne’, rekao je Nobilo.

Dodao je i da obrana trenutno vodi s jedan nula, ali da to ništa ne znači jer je Vrhovni sud onaj koji će konačno odlučiti.

Holding tvrdi da nije oštećen, postignuta i prva nagodba

Obrana je potvrdila i da je na optužnom vijeću koje je počelo u 9 sati predstavnik Zagrebačkog Holdinga dao izjavu da ta krovna gradska tvrtka nije oštećana djelima za koje se terete Bandić i njegovi suoptuženici.

‘To su potkrijepili i vještaćenjem koje su proveli za svoje potrebe, a iz kojega proizlazi da nisu pretrpili štetu i to je ono što mi tvrdimo u svojoj obrani. Vrlo je rijetko da imate situaciju da zastupnik oštećenog ne podržava Državno odvjtništvo’, kazao je Nobilo, čijeg branjenika Uskok tereti da je s Bandićem namiještao poslove oko prikupljanja otpada.

‘Smatramo da je u tom dijelu optužnica potpuno promašena, da nije ostvarena protupravna imovinska korist, jer je tržišna cijena koja je utvrđena nakon toga bila daleko veća od one s kojom je, prema tvrdnjama tužiteljstva, ostvarena protupravna imovinska korist’, ustvrdio je Nobilo.

Predstavnici Uskoka su, pak, potvrdili da je na sjednici optužnog vijeća sklopljena i prva nagodba, a riječ je o 15-optuženom Dragutinu Kosiću koji je nakon priznanja osuđen na uvjetnu kaznu od deset mjeseci zatvora u koji neće ići ako u dvije godine ne ponovi kazneno djelo.

Optužno vijeće bez Bandića i navodnog vrha njegove piramide

Poput Bandića na sjednicu optužnog vijeća nisu došli ni najvažniji gradonačelnikovi suoptuženici – Pripuz i nekadašnji predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te ‘poslovnih partnera’ gradskih tvrtki, za navodne nezakonitosti ‘teške’ preko 25 milijuna kuna, Uskok je, na više od 400 stranica, sudu predao sredinom prosinca prošle godine.

U optuženičkoj piramidi nakon Bandića, Ljubičića i Pripuza slijede gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, Ivan Markušić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović, Dragutin Kosić (osuđen nakon nagodbe) te direktor Plinare Ante Dodig.

Nezakonitosti na štetu grada, ali i Državog proračuna

Istraga u slučaju Agram pokrenuta je zbog sumnji da je gradonačelnik sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim upravlja više od 13 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun.

Uz sporne donacije u predsjedničkoj kampanji Bandića Uskok tereti za pogodovanje Pripuzovom CIOS-u te Mihaljevićevoj tvrtki Bramgrad, trgovanje utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu, ali i nezakonito korištenje službenih gradskih automobila u privatne svrhe.

Istraga protiv Bandića u međuvremenu je proširena i nakon što je Vida Demarin, kao predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

Najprije mu jamčevinu platio odvjetnik, a potom ga oslobodio Ustavni sud

Bandić je nakon toga, u ožujku 2015. vraćen u istražni zatvor iz kojega je izašao u studenome 2014. uz jamčevinu od 15 milijuna kuna koje mu je navodno posudio odvjetnik Marijan Hanžeković te zabranu kontaktiranja sa svjedocima i nemogućnost obnašanja gradonačelničke dužnosti. U konačnici ga je lani u travnju na slobodu postio Ustavni sud, a omogućeno mu je i obavljanje dužnosti.

Protiv Bandića je sredinom veljače prošle godine podignuta i prva optužnica kojom ga je Uskok teretio da je s dvoje suoptuženika udruzi “U ime obitelji” prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna. No, zagrebački je sud tu optužnicu najprije vratio tužiteljstvu na doradu, a potom u srpnju odbacio kao neosnovanu.

Još je i niz potvrđenih i nepotvrđenih optužnica protiv Bandićevih suradnika koje se teretilo za mnoge nezakonitosti – od zamjene zemljišta i izmjena Generalnog urbanističkog plana do malverzacija na štetu gradskih tvrtki.

Tek ako optužnica u slučaju Agram bude potvrđena sud će sazvati pripremno ročište na kojem će se, među ostalim odrediti i datum početka mogućeg suđenja.

Izvor: tportal.hr

 

 

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene