HR EN

EFSU je mobilizirao 315 milijardi eura za investicije u narednih pet godina

efsu

efsu

Ovaj program investicija napravljen je kako bi potaknuo rast gospodarstva i zaposlenosti u Europi.

efsu

Hrvatska ima najviše prostora za privlačenje investicija u sektoru turizma te malog poduzetništva.

Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) mobilizirao je javni i privatni kapital od ukupno 315 milijardi eura u narednih pet godina, a dio tog novca zasigurno će biti investiran i u Hrvatskoj.

Naime, kako je pojasnio Wilhelm Molterer, glavni direktor EFSU-a, u srijedu u na konferenciji “Plan ulaganja za Europu: spajanje različitih mogućnosti za mala i srednja poduzeća” koja se u organizaciji Europske investicijske banke (EIB) i Europske komisije (EK) održala u Zagrebu, novac se neće dijeliti po ključu zemalja ili sektora. “Ovaj program investicija napravljen je kako bi potaknuo rast gospodarstva i zaposlenosti u Europi. U zadnjih 10-ak godina je nastao veliki investicijski jaz između EU, gdje je kriza smanjila investicije za 15 posto, te zemalja poput SAD-a i Japana koji su održali razinu ulaganja. Iako je zamišljeno da će se prije svega financirati veliki infrastrukturni te inovativni projekti, otvoreni smo za sve održive ideje koje znače razvoj”, kazao je Molterer.

Referentna hrvatska institucija za pristup novcu iz EFSU-a je Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) čija članica Uprave, Martina Jus, istaknula je da su oni spremni pomoći domaćim tvrtkama, bilo kroz financiranje ili kroz savjetovanje. Iako će se uz pomoć EFSU-a moći financirati i nešto rizičniji projekti, od onih koje bi bile spremne pratiti poslovne banke, Molterer je pojasnio da svaki projekt mora proći vrednovanje stručnjaka EIB-a, ili EBRD-a, te da u konačnici mora biti održiv.

Direktor ovog fonda, koji je 10-ak godina u EIB-u bio zadužen za Hrvatsku, procjenjuje da naša zemlja ima najviše šansi za investicije u turizmu te malom i srednjem poduzetništvu, a samo za male i mikro poduzetnike je u naredne tri godine osigurano pet milijardi eura. Fond će posebno blagonaklono gledati na projekte prekogranične suradnje. Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) je predstavila rezultate iskustava hrvatskih poduzetnika s EU fondovima prema kojem čak 66 posto njih takav način financiranja doživljava pozitivnim.

No, istodobno je svega 30-ak posto poduzetnika sudjelovalo na nekom natječaju za novac iz  Bruxellesa, a još 30 posto ih to namjerava u narednom razdoblju. Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, komentirao je kako bi volio da se više tvrtki prijavljuje na EU projekte, no da je glavni problem komplicirana papirologija i dugotrajni proces, a što obeshrabruje, posebice manje, poduzetnike. Dijana Bezjak, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, istaknula je da je zadovoljna participacijom hrvatskih tvrtki za EU novac te da je situacija sve bolja. Kao problem većeg interesa tvrtki za EU fondove naveden je nedostatak dobrih investicijskih ideja te nelikvidnost velikog broja poduzetnika.  

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene