HR EN

EP usvojio proračun za 2016. godinu: migracija i zapošljavanje

eu parlament

eu parlament

Parlament je protekle srijede usvojio EU proračun za 2016. godinu, 155 milijarde eura u obvezama i 143.9 milijarde eura u plaćanjima, što su Parlament i Vijeće dogovorili 14. studenoga.

eu parlament

Parlament je protekle srijede usvojio EU proračun za 2016. godinu, 155 milijarde eura u obvezama i 143.9 milijarde eura u plaćanjima, što su Parlament i Vijeće dogovorili 14. studenoga. Parlament je osigurao maksimalno moguće financiranje za imigraciju i izbjeglice, program Horizon 2020, mala i srednja poduzeća te za studente koji sudjeluju u Erasmus programu.

Nakon što je Vijeće 24. studenog prihvatilo dogovor oko proračuna za 2016. Parlament je usvojio proračun s 516 glasova za, 179 protiv i 8 suzdržanih.

Izbjeglice i migracija

Parlament je osigurao da se sva sredstva dostupna u višegodišnjem financijskom okviru (MFF) za izbjeglice, mogu fleksibilno i po potrebi upotrijebiti za trenutnu izbjegličku krizu, koja se mora riješiti unutar država članica ali i zemljama koje su blizu kriznih žarišta i konflikata iz kojih izbjeglice bježe. Dogovor uključuje 1.6 milijarde eura više nego što je Komisija predložila., te odgovara zahtjevima Parlamenta.

U odvojenom glasovanju, o amandmanima za proračun tekuće godine, EP je tražio članice da izdvoje višak od 2.3 milijarde eura koji je proizašao iz kazni i carina, za financiranje manjka, kao naprimjer 2.3 milijarde eura koje su države članice obećale za Uzajamni fond za Afriku ( koji se bavi uzrocima migracije) i Fond za Siriju ( pomaže migrantima u i blizini Sirije).

Zapošljavanje, konkurencija

Europski parlament smatra važnim i poticanje europske konkurencije što se vidi u dodatnim sredstvima za mala i srednja poduzeća (14.3 milijuna eura), sredstvima za program Horizon2020 (184.5 milijuna eura), 150 milijuna eura za “Connecting Europe Facility” i financiranje programa Erasmus + (6.6 milijuna eura).

Parlament je također uvjerio Komisiju i Vijeće da obeća nastavak Inicijative za zapošljavanje mladih i u 2016. godini, te da razinu neplaćenih računa drži na održivoj razini.

Izvor: europarl.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene