HR EN

EU ulaže u pogranične regije Hrvatske i Srbije

europska komisija

europska komisija

Europska komisija je donijela novi prekogranični program Interreg-IPA kojim će se omogućiti ulaganje u pogranične regije Hrvatske i Srbije što će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i gospodarskog rasta.

Europska komisija je donijela novi prekogranični program Interreg-IPA kojim će se omogućiti ulaganje u pogranične regije Hrvatske i Srbije što će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i gospodarskog rasta. Sredstva će biti usmjerena na poboljšanje kvalitete javnih socijalnih i zdravstvenih usluga, te na upotrebu održive energije, prekogranično praćenje rizika za okoliš i jačanje prekograničnog turizma. Konačno, sredstva će se koristiti za poboljšanje regionalne konkurentnosti kroz jačanje veza između poduzeća i istraživačkih institucija.
Programom prekogranične suradnje Interreg IPA CBC za Hrvatsku i Srbiju obuhvaćene su četiri pogranične regije u Hrvatskoj i pet u Srbiji. Proračun programa iznosi više od 40 milijuna eura, pri čemu je više od 34 milijuna eura iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Neki od očekivanih rezultata su:

– Poboljšana kvaliteta javnog zdravstva i socijalne skrbi
– Bolje upravljanje zaštitom okoliša i biološkim raznolikostima
– Povećanje kapaciteta za razvoj održive energije, pružajući podlogu za pametno upravljanje energijom i korištenje obnovljivih izvora energije u javnom sektoru
– Poboljšana prekogranična turistička ponuda
– Poboljšana konkurentnost kroz postavljanje poslovnih mreža

Izvor: ec.europa.eu

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene