HR EN

Europske snage solidarnosti – kako, zašto i gdje

Europske snage solidarnosti inicijativa su Europske unije kojom se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade na projektima u svojim zemljama ili u inozemstvu diljem Europe.

Svi mladi koji sudjeluju u Europskim snagama solidarnosti moraju se složiti s njihovom misijom i načelima te ih se pridržavati. Misiju i načela možete pročitati OVDJE.

Sudionik Europskih snaga solidarnosti obvezuje se na poštovanje i pridržavanje propisanih načela.

Europske snage solidarnosti sadržavaju dva komplementarna načina djelovanja:

  • volontiranje, kroz koji se mladim ljudima daje prilika da uz pomoć bespovratnih sredstava volontiraju u razdoblju od dva do dvanaest mjeseci, u punom radnom vremenu.
  • stručni rad, kroz koji se mladim ljudima daje prilika da dobiju posao, staž ili naukovanje u širokom rasponu sektora uključenih u aktivnosti za jačanje solidarnosti kojima su potrebne visokomotivirane i socijalno osviještene mlade osobe.

Cilj je Europskih snaga solidarnosti omogućiti većem broju mladih da sudjeluje u širokom rasponu  aktivnosti kroz volontiranje ili stručni rad, kako bi se doprinijelo rješavanju zahtjevnih situacija diljem Europske unije, a u cilju jačanja solidarnosti.

TKO MOŽE SUDJELOVATI?

Pojedinci

Mladi od 18 do 30 godina iz zemalja članica Europske unije. Uvjet za sudjelovanje je registracija na Portalu Europskih snaga solidarnosti. Registracija je besplatna, a služi tome da organizacije mogu na jednostavan i pregledan način oglasiti svoje projekte te kontaktirati i pretraživati odgovarajuće kandidate za sudjelovanje u projektima.

Organizacije

Prihvatljive su javne i privatne nacionalne i međunarodne organizacije iz zemalja članica Europske unije. Uvjet za sudjelovanje jest da organizacije posjeduju odgovarajuću Oznaku kvalitete (Quality Label), što predstavlja akreditaciju za sudjelovanje u programu.

EUROPSKE SNAGE SOLIDARNOSTI PODRŽAVAJU SLJEDEĆE TIPOVE PROJEKATA:

  • Službe solidarnosti (solidarity placements) koje mogu biti u obliku volontiranja, stažiranja ili zaposlenja te se mogu odvijati u matičnoj zemlji ili inozemstvu; te aktivnosti volonterskih timova;
  • Projekti solidarnosti.

ROKOVI 2019:

Oznaka kvalitete – Otvoren poziv do 31.12.2020.

Stažiranje i zaposlenje- 13.02., 30.04., 01.10.2019.

Volonterski projekti i volontiranje – 13.02., 30.04., 01.10.2019.

Projekti solidarnosti – 13.02., 30.04., 01.10.2019.

Više o Programu pročitajte u Vodiču kroz program Europske snage solidarnosti.

Broj mladih osoba registriranih na Portalu Europskih snaga solidarnosti možete saznati OVDJE.

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene