HR EN

Genijalci iz Runovića izumili električni bicikl vodič

Električni bicikl vodič mladog inovatora Marija Ljubičića, 22-godišnjeg studenta elektrotehnike Sveučilišta u Dubrovniku iz Runovića, i njegova vršnjaka i rođaka Ivana Ljubičića, osvojio je Grand prix na 17. međunarodnom sajmu inovacija Arca, upravo održanom u Zagrebu. Pametni bicikl koji govori bio je prava atrakcija među 200 izloženih inovacija, a s njegovim izumiteljima kontaktirali su potencijalni partneri, investitori i kupci.

LANI OSVOJIO ZLATO ZA ELEKTRIČNI AUTOMOBIL

– U tri dana održali smo niz sastanaka i susreli se s mnogim ljudima. Najbitnije je to što smo pronašli investitore. Proizvodnja bicikala kreće brzo, najkasnije do Nove godine, i to u Runovićima ili Imotskom! Iz inozemstva su, ali su spremni uložiti u pokretanje posla u Runovićima ili Imotskom, a to mi je najvažnije! – javio nam je oduševljeni Mario, kojega smo uoči sajma inovacija posjetili u Runovićima gdje nam je, prije no što ga je predstavio široj javnosti, demonstrirao najnoviji izum, bicikl koji govori. Naravno, pametni bicikl predstavio se sam.

“Nalazite se na lokaciji na kojoj sam nastao. Želite li čuti više o njoj? Lokacija je poznata po čudnovatom crnom automobilu naziva M-Mobile, poznat je po specifikacijama koje posjeduje, drugačijem izgledu te postanku. Nakon toga, lokacija dobiva i garažu u kojoj sam izrađen ja. Želite li čuti više o meni? Na ovoj lokaciji sam s papira prešao u realnost. Razvijen sam od nule. Razvoj prototipa trajao je šest mjeseci. Građen sam od aluminija, imam domet 100 km, znam govoriti i zovu me bicikl vodič.”

Bicikl vodič predstavljat će vam lokacije kroz koje prolazite, birati za vas najpovoljniju stazu koja najviše odgovara vašim željama i fizičkoj spremnosti, ali i vremenskoj prognozi, savjetovati vas što posjetiti, gdje dobro jesti, a zamijenit će vam i mobitel pa preko njega možete primati pozive ili birati glazbu dok vozite.

– Cijeli okvir bicikla razvili smo mi i napravili, razvijena je i cijela ova baterija koju možete izvaditi i napuniti kod kuće zahvaljujući kojoj bicikl s jednim punjenjem može prijeći 100 km. Imamo alarmni sustav koji ima posebnu baterijicu, što znači da se bicikl može ostaviti bez straha vani jer je pod nadzorom alarma i ima vrlo jak GPS – ako vam ga netko dira, on vas zove na mobitel – objašnjava Mario Ljubičić. Kacigu preko koje bicikl komunicira s biciklistom također je on osmislio.

Inače, na biciklu je ugrađen i brzi punjač za mobitel. Bicikl se pali preko kartice koju skenirate.

Inovator Mario Ljubičić izumio sa svojim rođakom Ivanom Ljubičićem električni bicikl | Autor : Ivo Čagalj/PIXSELL

– Cijeli softver i elektronika su naši. Moj rođak Ivan softvere je izradio od nule! – kaže Mario dok Ivan i za vrijeme ovog razgovora vrijedno radi na računalu.

Bicikl teži 18 kg, ima pedale i težina bicikliranja prilagođava se vozaču.

– Možete se uspeti uz Biokovo, pedalirati, a nećete se umoriti. Putem, bicikl će vam govoriti što vidite i gdje prolazite. Inače, prilagođava se uvjetima terena i vašoj fizičkoj spremi. Bicikl vam i sam kreira rute uzevši u obzir vašu dob, kondiciju, stanje baterije, vremensku prognozu. Bicikl zapravo zna što vi tražite pa, ako vas zanima recimo autohtona gastronomska ponuda, on će vam predložiti proizvođače ili restorane. Već su mi se javljali vlasnici restorana koji žele da ih uvrstimo u mape – zadovoljan je Mario interesom koji je prototip bicikla vodiča izazvao.

Mladi inovator već je osnovao start up Ljubičić technology j.d.o.o., s kojim kreću u biznis razvoja visokotehnoloških rješenja u elektromobilnosti, turizmu i rekreaciji.

Za bicikl vodič već se zanima Turistička zajednica Imota, koja upravo sada u Imotskoj krajini gradi stotine kilometara biciklističkih staza. Zanima i privatne iznajmljivače, a u Imotskom je već sada nekoliko stotina urbanih vila s bazenima koje će ove godine ugostiti gotovo 100.000 turista.

Inovator Mario Ljubičić izumio sa svojim rođakom Ivanom Ljubičićem električni bicikl | Autor : Ivo Čagalj/PIXSELL

Izvor: Večernji list