HR EN

HRVATSKA VOLONTIRA Snimite i podijelite svoja iskustva

volonteri

volonteri

Ideja video kampanje: Volonteri pričaju pred kamerom svoje osobne priče i volonterska iskustva, na taj način inspirirajući i motivirajući druge ljude da također krenu volontirati. Pred kamerom može biti jedan volonter, više prijatelja, par ili članovi obitelji. Svatko može ispričati svoj dio priče, važno je da video traje do 1 minute.

O čemu pričati? Pitanja na koje volonteri mogu odgovoriti su sljedeća:

  1. U kakvoj vrsti projekata najviše voliš volontirati?
  2. Koji ti je najdraži dio volontiranja?
  3. Imaš li neku anegdotu s volontiranja?
  4. Koja očekivanja si imao/la oko ideje volontiranja, a koja je bila realnost jednom kad si krenuo/la?
  5. Kako te volontiranje promijenilo kao osobu?
  6. Jesu li se otvorile neke nove prilike nakon volontiranja?
  7. Kako pronalaziš vrijeme za volontiranje?
  8. Je li netko drugi počeo volontirati zbog tvojeg volontiranja?

Volonteri ne moraju odgovori na sva pitanja, niti bi to stalo u video od 1 minute, neka se fokusiraju na ona oko kojih imaju najzanimljivije odgovore i kod kojih mogu ispričati neku priču.

Na koji način pričati? Neformalno, opušteno i pozitivno. U ovim videima najvažnije su emocije i da volonteri „budu svoji“ kako bi se svi koji gledaju mogli odmah i sami zamisliti kako volontiraju.

Kako se pripremiti za snimanje? Volonteri neka napišu odgovore na pitanja na papir i pokušaju prvo ispričati bez kamere kako bi proces snimanja išao brže.

Čime i kako snimati? Videe je dovoljno snimati mobitelom i to horizontalno. Osoba koja snima volontera neka snima u razini osobe (ne iz ptičje ili žablje perspektive) i neka ne bude predaleko kako bi se zvuk mogao dobro čuti. Kako je nerealno za očekivati da će volonter uspjeti na sva pitanja odgovoriti odjednom, najbolje je snimiti za svako pitanje jedan video klip. HCRV će onda te sve klipove spojiti u jedan finalni video kasnije u montaži.  Volonter gleda u kameru dok priča, ali savjet je da drži papir s odgovorima negdje u blizini kao podsjetnik J

Gdje snimati? Super bi bilo iskoristiti ljeto za snimanje na otvorenom – u nekom parkiću, šumi, na klupi. Važno da je pozadina zelena kako bi videi bili i vizualno zanimljivi. Ako se ipak odlučite za snimanje u zatvorenome, snimajte ispred zanimljive i šarene pozadine, ne ispred bijelog, praznog zida.

Što paziti kod snimanja? Ako snimate vani, potrebno je pripaziti na vjetar (jako se zna čuti na snimci, čekajte da stane) i paziti na izmjenu sunca i sjene – potrebno je snimati ili u potpunosti na suncu ili u potpunosti u sjeni kako ne bi usred videa bila promjena u količini svjetlosti. Također pripazite da lice osobe nije u sjeni. Ako snimate unutra, neka to ne bude prazan prostor jer zvuk odzvanja i govor nije u potpunosti razumljiv.

Sve navedene upute možete vidjeti i u poslanom videu koji služi kao pokazni primjer.

Kako slati snimke HCRV-u? Kada se snimi 5-6 video klipova koji su odgovori na pitanje, potrebno ih je sve skupa poslati HCRV-u preko WeTransfera zajedno s informacijom imena i prezimena volontera kako bi montažeri mogli dodati te informacije u sam video. HCRV će u montaži spojiti sve klipove, dodati ime, prezime i grad iz kojeg je volonter, te dodati završni crni zaslon s potrebnim logotipovima.

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene