HR EN

Jadranski ICT sektor udružen u klaster

cluster-club

cluster-club
Osnovan prvi Jadranski Klaster ICT-ja.

cluster-club

9. rujna 2015. u velikoj dvorani Sveučilišne knjižnice u Splitu potpisan je Sporazum o osnivanju Jadranskog Klastera ICT-ja, između koordinatora klastera, Poduzetnički Akcelerator Split d.o.o. i 18 firmi iz Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika, sada već članova Jadranskog Klastera ICT-ja.

Sporazum je u ime koordinatora klastera, Poduzetnički Akcelerator Split d.o.o., inače partnerskog društva UHY Savjetovanje d.o.o. potpisao direktor Krešimir Budiša nakon čega je svoje članstvo potpisom potvrdilo 18 direktora ICT firmi. ICT firme koje su pristupile klasteru zapošljavaju preko 250 zaposlenika te su u prethodnoj godini ostvarili 250 milijuna kuna prihoda, a pristupanjem klasteru osigurat će radna mjesta za još više zaposlenika i otvoriti si mogućnosti za daljnje izazove.

Valja istaknuti kako je Poduzetnički akcelerator Split d.o.o. društvo usmjereno izgradnji poduzetničkog okruženja i poticanju poduzetničke klime, s naglaskom na razvoj poduzetnika putem brojnih poticajnih mjera, razvoj klastera, mreže poslovnih anđela, te razvoj inovativnih EU projekata,  upisano u Jedinstveni registar poduzetničke infrastrukture. Kao jedini poduzetnički akcelerator u Splitu, iskustvo crpi kroz partnere, UHY mrežu – UHY HB EKONOM i UHY SAVJETOVANJE d.o.o. najveću revizorsku i konzalting kuću u Dalmaciji, te Udrugu B4 – poljsku grupu s preko 90 provedenih EU projekata, te trenutnih 5 u provedbi na području Splita.

Potpisivanju ugovora nazočili su poljski partneri Udruga B4, inače stručnjaci za razvoj klastera koji uspješno vode 3 vlastita klastera u Poljskoj, za koje su osigurali preko 10 mil. eura sredstava. Pristupanje klasteru popračeno je  prezentacijom poljskih iskustava u predmetnom klasteru te je na taj način još jednom podcrtan razlog i beneficije koje će ostvariti pojedine firme članstvom u klasteru. Odlukom o osnivanju Jadranskog klastera ICT-ja odlučili smo pomnožiti potencijal dalmatinskih firmi, a sudeći prema kumulaciji ideja i volje, pravi efekt tek dolazi. Također, razrađen je raspored budućih aktivnosti ali i način početka rada i funkcioniranja našeg klastera koji se već u samoj upravljačkoj strukturi, razlikuje od dosadašnjih modela.

Jadranski klaster ICT-ja, nastao je po uzoru na poljske klastere koji su iskoristili milijune eura iz EU fondova za razvoj svog poslovanja te je samim time cilj ovog klastera osnaživanje ICT industrije u Dalmaciji ali i cijeloj Jadranskoj regiji, zajednički nastup na stranim tržištima, razvoj novih proizvoda, aplikacija i programa, sudjelovanje na zajedničkim konferencijama, studijski programi te edukacije i razvoj ljudskih resursa. Poanta financiranja cijele lepeze navedenih aktivnosti leži u kvalitetnom iskorištavanju dostupnih EU i nacionalnih sredstava.

Događanje je medijski popraćeno, stoga ćete o Jadranskom Klasteru ICT-ja moći čitati u svim novostima a s obzirom na odaziv članova i sastav klastera, vjerujemo kako ćete na naše inovativne poduhvate nailaziti često i još dugo vremena.

 Izvor: europskifondovi.eu

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene