HR EN

Javna tribina ‘Otpad nije smeće’: Do 2050. bit će više plastike nego ribe u moru

otpad

otpad

Grad Makarska je u sklopu projekta „Skupi, složi, savjesno odloži!“- provedba izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, koji je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda organizirao drugu javnu tribinu ‘Otpad nije smeće’. Na skupu u hotelu Miramare građani su mogli čuti upozoravajuće poruke o zagađenju okoliša, posebno mora, ali i dobre primjere iz prakse, a koje su prezentirali predstavnici Udruge za prirodu okoliš i održivi razvoj Sunce Margita Radman, Tea Kuzmičić Rosandić te Inga Kukolj iz Ekološke udruge Krka Knin.

Tamara Batinić, voditeljica projekta „Skupi, složi, savjesno odloži“ Grada Makarske, uvodno je pozdravila sudionike tribine i istaknula značaj javne tribine „Otpad nije smeće“.

O primjerima dobre prakse govorila je Inga Kukolj iz Udruge ‘Krka’ i lijepa iskustva koja je polučio njihov projekt ‘Eko knjižnica igračaka’, a koji se provodi u još nekoliko hrvatskih gradova. Kada vam djeca kažu da imaju ‘raj za igračke’ znate da ste uspjeli. U našoj knjižnici za igračke sve postaje zanimljivo, a stare igračke ne bi bile lijepe i zanimljive da nije velikog truda volontera koji ih popravljaju, peru, nabavljaju nove. Zato tko želi u svojoj sredini imati Eko knjižnicu igračaka spremni smo pomoći, naglasila je Kukolj.

U Eko udruzi Sunce naglasak su stavili na sprječavanju stvaranja otpada na kopnu. Jer u onečišćenju mora čak 80 posto, od čega je najveći dio plastika, čini upravo otpad s kopna. Čak 13 tona otpada završi dnevno u oceanu i znanstvenici predviđaju da će do 2050. biti više plastike nego ribe u moru, upozorili su. Veliki problem je mikro plastika koja je nerazgradiva, a svugdje je oko nas. Na tribini je prikazan kratki film o ribarima s Tribunja i njihovim naporima u čišćenju otpada iz mora. Riječi je bilo i o iskustvu Udruge Sunce u sprječavanju stvaranja otpada u svakodnevnom poslovanju.

O količini komunalnog otpada koji je prikupljen u Makarskoj izvijestila je Mila Lukić, voditeljica Odjela za gospodarenje otpadom i zaštitu okoliša u Makarskom komunalcu.

Od 1. siječnja do 17. lipnja bilo je 1 239 tona reciklažnih frakcija. Mješovitog komunalnog otpada je prikupljeno 6 962 tone. U usporedbi s prošlom godinom 719 tona je stvoreno više, a 322 tone više razdvojeno komunalnog otpada, naglasila je Lukić. Istaknula je i da je već podijeljeno deset posto od 2600 čipiranih kanta. Odrađen je zapadni dio grada, sada je na redu sjeverni dio centra grada, a stambene zgrade čipirane kante će dobiti u 2020. godini.

makarska.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene