HR EN

Javne nabave i Big Data pristup razotkrivanju koruptivnih rizika

trening zg 2

trening zg 2

Centar za mirovne studije organizirao je 28.01.2016. prezentacijski trening o korištenju Big data analiza za detekciju koruptivnih rizika u području javnih nabava.

Trening je održao Istvan Janos iz Corruption Research Centre Budapest i prezentirao konceptualni okvir rada na javnim nabavama i koruptivnim rizicima, big data pristup, izrade baza (sadržaj baza koji je potreban za detekciju rizika), metodologiju i primjenu mjerenja koruptivnih rizika.

U prvom dijelu projekta Public Interest is not for Sale (PINS) napravljena je prva baza podataka o javnoj nabavi MORH-a u suradnji s Institutom Ruđer Bošković i provedena prva strojna analiza koruptivnih rizika.

Kroz nastavak projekta će biti napravljena nova baza podataka koju je potrebno provesti  kroz softvare za obradu podataka programiranog  za detekciju koruptivnih rizika u javnim nabavama Grada Zagreba i Zagreb Holdinga u periodu 2012-2015.g. Promocijom ovog pristupa doprinijeti će  zaštiti javnih i zajedničkih dobara, te unapređenju upravljanja javnim resursima uključujući lokalne i nacionalne proračune. 

trening zg 2

trening zg 1

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene