HR EN

Jesmo li zatrpavanjem Male mostine dotaknuli dno? Bijesni Proložani podignuli bunu zbog devastacije Badnjavica

Ono što je Varušanima Modro jezero, a Runovićanima Matica, Proložanima su Badnjavice – zelena krška oaza nadohvat centra, omiljeno kupalište i izletište generacija.

Kanjon Suvaje, ispružen od Zelenog jezera u Ričicama pa sve do znamenitog prološkog Mosta, oborio je s nogu sve one koji su jednom imali priliku progaziti surovim i veličanstvenim krajobrazom.

Pod kamenim pristavama, koje su usmjeravale i „kočile“ divlju Suvaju koja bi se od akumulacijskog jezera u Ričicama milošću nadležnih zaletjela u tisućama kubika, stotine Proložana ljeti je nalazilo spas od vrućina, učilo plivati, skakati i uživati u krškoj vodi.

Drago kamenje iznad Mosta

Priboji, kako Proložani zovu te pristave, uz grotlo koje je ova neobična rijeka o kojoj i pjesma kaže da se na “mahe budi“, čine nekoliko istaknutih kupališta – Vemića priboj te nešto popularnije Malu i Veliku mostinu. Zimskim kišama i topljenjem snjegova, badnjavačke rupe bi se punile smaragdno zelenom tekućinom, vrijednom vodom koja je zaista razoružavala i najveće skeptike koji bi sumnjali da se iznad Mosta kriju ovakvi dragulji.

Da bi se voda zadržala u grotlima pod pristavama i bila ugodna oku i tijelu, rupe moraju biti široke i postojane, baš onakve kakve ih je Suvaja sama sebi napravila da bi se ugnijezdila u njima, na opću radost Proložana i gostiju.

Zatrpalo Malu mostinu

Apsolutni šok nastupio je među zaljubljenicima u Badnjavice nakon što se mjestom pronio glas kako su bageri zatrpali Malu mostinu. Slike, nažalost, govore više od tisuću riječi.

Mala mostina gotovo je u potpunosti zatrpana svježom smeđom zemljom, a kupanje u Badnjavicama, na očigled postaje stvar prošlosti.

Tko, što, kako i zašto?

Iz općine Proložac kažu kako nemaju ništa s radovima, već da Hrvatske vode rade na tzv. održavanju. Oporbeni općinski vijećnik Toni Garac kaže kako „čak ni vijećnici nemaju spoznaje ni uvid u radove te da će na idućoj sjednici vijeća otvoriti i ovo pitanje“.

Rudi Kokić i Milan Buljan, prološki planinari i ekolozi, članovi HPD-a Imotski koji Badnjavice doživljavaju svojom kućom i svojim dvorištem, nakon izlaska na teren nemalo su iznenađeni viđenim:

„U Badnjavicama se provodi totalna devastacija, Mala mostina je u potpunosti zatrpana, zatekli smo dva bagera i jedan kamion. Radnici tvrde da rade po nalogu Hrvatskih voda, suzdržani od bilo kakvih drugih izjava. Nismo vidjeli nikakvu dokumentaciju niti smo dobili informacije što se u Badnjavicama zapravo radi i zašto. Ovo nije ni održavanje, niti sanacija, niti uređenje – ovo je devastacija Badnjavica!“

Prosvjed? „Neće stati na ovome!“

Društvenim mrežama ubrzano raste nezadovoljstvo koje se pretvara u opći bunt Proložana i ostalih zaljubljenika u Badnjavice. Dijele se fotografije uništene Male mostine na kojoj se kočoperi bager uz stare slike bistre vode i netaknute prirode popularnog kupališta. Badnjavice, koje posljednjih godina doživljavaju svoj uzlet kao izrazito popularno planinarsko-rekreacijsko izletište i jedan od glavnih aduta turističke ponude Imotske krajine pa i šire Zagore,  ovim činom svrstane su u još jedan otužni primjer neprimjerenog prije poslije.

Ukoliko je i bilo potrebno održavanje i/ili nekakva sanacija, tvrde Proložani, ovo je potpuni promašaj.

Može li se  nešto učiniti, promijeniti ili je ovo samo vapaj proloških ekologa za već prolivenim mlijekom (u ovom slučaju vodom) i jesmo li zaista zatrpali i dotakli dno dna u Badnjavicama, kažu Proložani, saznat ćemo vrlo brzo, ali bez pobune, Badnjavice neće pasti.

Spasimo Badnjavice

Imotske novine

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene