HR EN

Laburisti imaju četiri načela antikorupcijskog programa

01.09.2016. – Hrvatski laburisti – Stranka rada predstavili su svoj antikorupcijski program u ovoj kampanji, koji se temelji na odgovornosti, otvorenosti, objektivnosti i osviještenosti, a cilj mu je spriječiti pljačku i rasipanje javnih resursa, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za medije.

Njihova tri programska cilja su zaštita radne obitelji, sprječavanje rasprodaje zajedničkih bogatstava i borba protiv korupcije, kazali su. 

‘Korupcija je rak-rana društva te je moramo suzbijati, a jedan od prvih zadataka nam je vraćanje državnog inspektorata kao preventivnog, samostalnog i neovisnog tijela jer su profesionalni, pošteni i neovisni inspektori glavni alat za suzbijanje korupcije’, poručio je predsjednik Laburista Tomislav Končevski.

Borac protiv korupcije Zorislav Antun Petrović i prvi na listi Laburista u VII. izbornoj jedinici procijenio je kako bi Hrvatska, primjenom mjera iz antikorupcijskog programa, mogla već u prvoj godini uštedjeti i preko milijardu kuna.

‘Prema procjeni Instituta Rand Europe, objavljenom u travnju ove godine, Hrvatska godišnje gubi 15 posto BDP-a što je 50 milijardi kuna, a godišnje se na mirovine troši 36 milijardi kuna’, upozorio je Petrović. 

Među prvim koracima za suzbijanje korupcije u Hrvatskoj bila bi objava prihoda i rashoda proračuna, objava rasporeda sudskih rasprava i sudskih odluka. Istaknuta je nužnost ugradnje načela neopravdanog bogaćenja u zakonodavstvo Hrvatske u skladu s Antikorupcijskom konvencijom UN-a kojom bi svaki dužnosnik morao dokazati eventualni nesrazmjer između prihoda i imovine, te sukladno tomu bio sankcioniran.

Laburisti ističu i nužnost uspostave državnog inspektorata na čelu s osobom koja nije politički ‘opterećena’, jednako kao glavni državni odvjetnik. 

Po uzoru na Sloveniju Laburisti bi uspostavili bazu podataka iz koje bi se moglo vidjeti kome je i što bilo isplaćivano iz proračuna. Primjerice koliko i tko je uplaćivao donacije na račune stranaka, na koji je način netko osvojio natječaj i kolika je njegova vrijednost, kako bi se moglo pratiti postoje li interesna povezivanja.

‘Hrvatska je bila jedna od prvih zemalja koja je potpisala Međunarodnu antikorupcijsku konvenciju. Nažalost taj tempo i načelo neopravdanog bogaćenja kao temeljno načelo konvencije je pao i nije u našem zakonodavstvu. Sjećamo se famoznog zakona o golf igralištima koji je napisan nakon što je jedna od stranaka u vladajućoj koaliciji, između 2003. i 2007. godine, dobila milijunsku donaciju od izravno zainteresiranog odvjetničkog ureda’, rekao je Petrović .

Hrvatska je članica Europske unije s najvećom razinom korupcije u javnoj nabavi te s Rumunjskom i Bugarskom spada u najkorumpiranije države EU-a, podsjetio je Petrović.

Petrović je pojasnio četiri načela koja su temelj njihovog programa. Odgovornost podrazumijeva da dužnosnik koji odlučuje o javnim resursima mora znati zadaće, odgovornosti i potencijalne kazne ako svoj posao ne obavlja savjesno.

Otvorenost da se za svaki novčić koji ide iz javnih resursa zna kako je, zašto i kada potrošen, a osviještenost da građani znaju svoja prava, primjerice na mirovinu, javne i socijalne usluge, radna kao i biračka prava itd.

Objektivnost podrazumijeva izbjegavanje sukoba interesa ‘jer bez ljudi koji nisu opterećeni svojim privatnim interesima ne možemo imati kvalitetne djelatnike u javnom sektoru’, kazao je.

Izvor: tportal

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene