HR EN

Marić: Porezni Uskok će i dalje imati istaknuto mjesto

Ministarstvo financija u četvrtak je izvijestilo da će i u budućoj organizacijskoj strukuturi, koju planiraju predložiti, Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara, poznat i kao porezni Uskok, imati ‘značajno i istaknuto mjesto’.

To je navedeno u odgovoru na medijske informacije prema kojima se ostavka načelnice ‘poreznog Uskoka’ Ane Dorić Škeva tumači kao najava zatvaranja tog ureda koji je u posljednje vrijeme otkrio niz višemilijunskih poreznih prijevara.

Otkrića tog ureda, čiji su se stručnjaci za otkrivanje nezakonitih tijekova novca obrazovali u SAD-u, u posljednje su vrijeme doveli do pokretanja niza Uskočkih istraga protiv, primjerice, Zdravka Mamića za izvlačenje najmanje 270 milijuna kuna iz Dinama ili skupine osumnjičene da je fiktivnom prodajom zlata oprala preko 630 milijuna kuna.

Stoga su, prema neslužbenim informacijama mogućim zatvaranjem tog sektora, izuzetno zabrinuti i u Državnom odvjetništvu.

Istovremeno nagađanjima o mogućem ukidanju žestoko se usprotivio čelnik Mosta Božo Petrov koji je putem facebooka poručio da je ‘Most izričito protiv ideje ukidanja poreznog Uskoka’. Podsjetio je i na izjavu zastupnika Mosta Mare Kristića koji je novinarima ranije kazao da bi to značilo da je Hrvatska pogodna za pranje novca i kriminal.

Otkrili više poreznih prijevara ‘nego sva tijela zajedno’

Ustvrdio je da je taj sektor zaslužan za otkrivanje dosad najveće prijevare u pranju novca. ‘Znate i sami za 300 milijuna kuna u aferi Mamić i pranju novca preko offshore kompanija. Također i više od 600 milijuna kuna koji su oprani aferi trgovanja zlatom što ne bi bilo otkriveno da nije bilo ovog sektora koji je otkrio više poreznih prijevara nego sva tijela zajedno koja se bave sličnim poslovima od samostalnosti Hrvatske’, kazao je Krstić. Dodao je i da ne dijeli mišljenje da bi stavljanje tog sektora pod okrilje Porezne uprave osnažilo njegovu neovisnost.

Ministarstvo financija u odgovru Hini je potvrdilo da je Dorić Škeva 11. travnja 2016. podnijela zahtjev za sporazumni prestanak državne službe, s danom 30. travnja 2016.

‘Ministar financija suglasio se je sa zahtjevom i predloženim datumom prestanka državne službe. Slijedom toga, s imenovanom će se sukladno Zakonu o državnim službenicima sklopiti sporazum o prestanku radnog odnosa, što je uobičajeni postupak u takvim slučajevima’, stoji u odgovoru.

Pritom su potvrdili i da ‘ministar financija u skladu sa svojim zakonskim ovlastima, nakon detaljne analize organizacijskog ustrojstva Ministarstva financija u cjelini, namjerava predložiti Vladi Republike Hrvatske uredbu o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva financija s ciljem uspostave organizacijskog ustrojstva koje će biti u funkciji ostvarivanja zakonskih obveza Ministarstva financija i provođenja programa i politika Vlade Republike Hrvatske iz djelokruga Ministarstva financija’.

‘I u budućoj organizacijskoj strukturi Ministarstva financija poslovi Samostalnog sektora, a i sam Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara imat će značajno i istaknuto mjesto. O detaljima promjena unutarnjeg ustrojstva Ministarstva financija u cjelini zainteresirana javnost će biti pravodobno obaviještena’, navode u odgovoru.

Izvor: tportal.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene