HR EN

Marko Jelić prvi u Hrvatskoj uvodi e-referendum: Građani će utjecati na sve važne odluke u Kninu!

logo javno dobro

logo javno dobro

Sustav će u početku imati savjetodavni karakter, a u budućnosti, kad budemo imali relevantan odziv od minimalno 50% ukupnog glasačkog tijela, planiramo uvesti da tako dobiven rezultat bude obligatoran za gradsku upravu, kaže zamjenik kninskog gradonačelnika Marijo Čačić.

Sustav će u početku imati savjetodavni karakter, a u budućnosti, kad budemo imali relevantan odziv od minimalno 50% ukupnog glasačkog tijela, planiramo uvesti da tako dobiven rezultat bude obligatoran za gradsku upravu, kaže zamjenik kninskog gradonačelnika Marijo Čačić.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić već je ušao u političku povijest kao prvi nezavisni kandidat koji je pobijedio HDZ u njihovoj dosad najznačajnijoj i najsigurnijoj utvrdi. No, sudeći prema najavama iz kninske gradske uprave, čini se da bi kninski gradonačelnik i njegov tim u povijest mogli ući i kao prvi koji su u svom gradu uveli direktnu demokraciju i omogućili građanima da se očituju i utječu na važne gradske odluke i projekte.

Naime, Jelić u svom izvješću o prvih sto dana navodi kako gradska uprava posebnu pozornost planira posvetiti transparentnosti rada i otvorenosti prema građanima Grada Knina, te je stoga osmišljen projekt Moj Knin, koji će obuhvaćati cijeli niz zasebnih modula koji će građanima omogućavati participiranje u donošenju odluka i osiguravanju kvalitetnijeg života u gradu. Politički najznačajniji tu je definitivno modul moj e-referendum, koji će građanima omogućiti izravan utjecaj na donošenje ključnih odluka u razvoju grada.

‘Sustav je u početnoj fazi konceptualne razrade i njegovu punu operativnost očekujemo, ovisno o financijskim mogućnostima, početkom sljedeće kalendarske godine’, kaže nam Jelićev zamjenik Marijo Čačić.

Preko modula e-referendum gradska će uprava postavljati pitanja općeg karaktera, mahom vezana uz određivanje glavnih razvojnih smjernica, zatim pitanja o ustroju i organizaciji pojedinih gradskih sustava, specifičnih događaja i sl, kaže nam Čačić.

‘Uz svako od postavljenih pitanja ćemo ponuditi detaljno stručno objašnjenje kako bi građani imali kompletnu informaciju za donošenje svog suda. Pitanja će biti jednostavna sa jednoznačnim odgovorima (Da/Ne ili odabiranje opcije 1, 2, 3, …), uz mogućnost odvojenog narativnog komentiranja. Referendumsko pitanje će biti otvoreno određeno vrijeme (npr. 2 tjedna, 1 mjesec ili sl., u ovisnosti o značaju i kompleksnosti teme) nakon čega će svi građani moći vidjeti konačni rezultat. Neće biti moguće vidjeti rezultate prije kraja postupka glasovanja kako trenutni rezultati ne bi utjecali na formiranje mišljenja pojedinih glasača’, kaže Čačić.

Trenutno osmišljavaju način jedinstvene autorizacije svakog građanina kako bi prevenirali višestruko glasovanje. Dvije su opcije, uz pomoć sustava e-građani ili pomoću vlastite, interne baze podataka uz dodjeljivanje jedinstvenih login podataka. Predviđaju da će u početku biti nešto manji odziv građana zbog nužnosti prolaska kroz sustav autorizacije i opće nepovjerljivosti prema novitetima ovakvog tipa. No, uz adekvatnu medijsku kampanju kroz lokalne medije, očekuju dosta brzo širenje baze zainteresiranih građana koji će na taj način odlučiti sudjelovati u donošenju odluka.

‘Sustav će u početku imati više savjetodavni karakter, a u budućnosti, kad budemo imali relevantan odziv od minimalno 50% ukupnog glasačkog tijela, planiramo uvesti da tako dobiven rezultat bude obligatoran za gradsku upravu. Sustav će omogućavati i segmentaciju biračkog tijela po specifičnim karakteristikama (npr. dobi, spolu i sl.) pa ćemo moći raditi ciljane referendume sa pojedinim segmentima društva (npr. mladi, stariji od 55 godina, žene, muški ili sl.)’, kaže nam Čačić. Što se troškova ovog sustava tiče, još uvijek nisu konačno definirani jer ni sam sustav nije do kraja postavljen, no u Gradu očekuju da će se oni kretati od 70 do 100 tisuća kuna. 

 

Izvor: www.gradonacelnik.hr 

Listopad, 2017.

 logo javno dobro

 

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene