HR EN

Međunarodni je dan mladih: Provjerite kako živite u usporedbi sa svojim vršnjacima u Hrvatskoj i EU-u

Danas se obilježava Međunarodni dan mladih, kojim se podiže svijest o značenju mladih za društvo. U Hrvatskoj je udio mladih u dobi od 15 do 29 godina u sveukupnoj populaciji 17,3 posto.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku udio mladih u dobi od 15 do 29 godina u sveukupnoj populaciji Hrvatske je 17,3 posto.

Kada je obrazovanje mladih u dobi od 20 do 29 godina u pitanju imamo 24,2 posto visoko obrazovanih, 71,9 posto sa srednjom školom, a 3,9 posto je bez ili samo s osnovnom školom.

Čak 94 posto mladih u dobi od 16 do 29 godina koristi internet i društvene mreže, dok prosječna dob u kojoj mladi napuštaju roditeljska kućanstva iznosi 31,9 godina.

U povodu Međunarodnog dana mladih diljem Hrvatske će se održati niz aktivnosti, a u nedjelju Hrvatske željeznice daju 50 posto popusta na povratna putovanja putnicima mlađim od 26 godina na svim relacijama u Hrvatskoj.

Odluka o obilježavanju Međunarodnog dana mladih donesena je 1999. godine.

Dana 17. prosinca Generalna skupština Ujedinjenih naroda u svojoj rezoluciji je prihvatila preporuku Svjetske konferencije ministara za mlade da će 12. kolovoza biti proglašen Međunarodnim danom mladih.

Međunarodni dan mladih je ujedno dan kada se slave postignuća mladih u svijetu te se ohrabruje njihovo sudjelovanje u društvu. Mladi ljudi čineznačajan udio globalnog broja međunarodnih imigranata. U 2010. godini bilo ih je oko 27 milijuna. Migracije često mogu ponuditi mogućnosti i doprinose razvoju društva i zajednice u cjelini, ali mogu predstavljati i rizik te dovesti do neprihvatljivih situacija poput diskriminacije i izrabljivanja., piše Dnevnik

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene