HR EN

Ministar Marić o ‘rezovima’ i proračunu: Već ove godine treba planirati deficit ispod 3%

ministarstvo financija

ministarstvo financija

– Naglasak i fokus ovog sastanka, i daljnjih sastanaka, bit će na rashodnoj strani proračuna – kazao je nakon sastanka ministar financija Zdravko Marić.

U Vladi je održan sastanak na kojem su premijer Tihomir Orešković i ministar financija Zdravko Marić s ostalim ministrima razgovarali o državnom proračunu za 2016. godinu.

 

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da je sastanak bio samo jedan od koraka u procesu planiranju proračuna. – Ministrima sam dao početni okvir za izradu proračuna za 2016. godinu – rekao je Marić i dodao kako je još prerano govoriti o detaljima.  – U sljedeća dva tjedna završit ćemo i ažurirati makroekonomske pretpostavke rasta, inflacije, osobne potrošnje i osnovnih agregata koji će nam biti ključni u procesu planiranja prihodne strane proračuna – kazao je Marić te dodao da su se na sastanku dogovorili da ove godine neće mijenjati porezni sustav. 

– Naglasak i fokus ovog sastanka, i daljnjih sastanaka, bit će na rashodnoj strani proračuna – kazao Marić te dodao da je ministrima prezentirao analize koje su u prošlosti napravili hrvatski i strani stručnjaci. 

– Situacija u javnim financijama, a prije svega javni dug koji je rastao proteklih godina, jedna je od ključnih i kritičnih i glavnih varijabli zašto je hrvatski rejting dvije razine ispod investicijskog rejtinga – rekao je ministar te dodao kako nam je potrebno “suzbijanje rasta, stabiliziranje, a potom i smanjivanje javnog duga”. 

– Preporuke su Europske komisije da se već u ovoj godini planira proračun u kojem je deficit unutar 3 posto BDP-a – kazao je ministar te dodao da je tražio od ministara da pronađu uštede, koje će se moći ostvariti u kratkom roku. Nije želio reći detalje koje će to točno mjere biti kojima će “skresati” rashodovnu stranu proračuna, odnosno troškove. Ministrima je dao zadatak da nađu gdje bi se moglo “rezati”, odnosno da predlože strukturne reforme koje bi dale rezultata u u duljem roku.  

“Dobit ćemo limite unutar kojih ćemo se morati svesti”

“Dobit ćemo limite unutar kojih ćemo se morati svesti i unutar kojih ćemo po ministarstvima probati iskonstruirati razvojno-socijalni proračun”, izjavio je prije sastanka ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat uoči sastanka u Vladi.

Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, također je kazao da najprije treba čuti ministra financija, a onda će na temelju njegovih preporuka pripremiti proračun ministarstva.

Istaknuo je i da nema odustajanja od infrastrukturnih projekta.

“Od infrastrukturnih projekata neće se i ne smije odustati. Od svega možemo, ali od toga ne”, ustvrdio je Butković.

I Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i prirode, očekuje danas upute i smjernice.

“Nismo veliki potrošači, imamo velike vanjske prihode u smislu investicijskih projekata i moramo raditi na tome da se dovoljno dobro ekipiramo za prihvat tih sredstava”, istaknuo je Dobrović.

Ministar financija Zdravko Marić ranije je izjavio kako se radi na tome da proračun bude prvi ogledni primjer onoga što Vlada planira napraviti u ovoj godini te kako je Vladin cilj proračunski deficit svesti na 3 posto BDP-a u iduće dvije godine.

Ministar tada nije precizirao je li moguće rashode smanjiti za 4,5 milijardi kuna. Marić je i na prvoj sjednici Vlade najavio kako će sve proračunske mjere i aktivnosti biti usmjerene na usporavanje rasta javnog duga, stabiliziranje, a pred kraj mandata i na njegovo smanjivanje.

Izvor: vecernji.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene