HR EN

Ministar Tolušić odlučan u namjeri povećanja potrošnje EU sredstava od trenutne razine statističke greške od 0,8%

Tomislav Tolušić o (ne)uspješnosti Republike Hrvatske u korištenju sredstava iz fondova Europske unije.

U Dnevniku HRT-a od 29. veljače 2016. godine, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Tomislav Tolušić osvrnuo se na (ne)uspješnost Republike Hrvatske u korištenju sredstava iz fondova Europske unije i najavio kako se već poduzimaju prvi koraci prema većoj apsorpciji istih. U prethodnoj godini, od ukupne alokacije za razdoblje 2014. – 2020., RH je povukla 0,8% sredstava koje nam stoje na raspolaganju, što je 0,8% tj. na razini statističke pogreške.

Ministar je potvrdio kako smo među državama koje najslabije koriste novac Europske unije i s tim u vezu doveo zamršene i dugotrajne procedure nadležnih tijela. Stoga su, prije svega, na temelju praćenja postupanja nadležnih tijela i savjetovanja s privatnim konzultantima (među kojima i EU PROJEKTI), izrađene i dostavljene prve upute za pojednostavljivanje postojećih procedura. Uz to, ministar Tolušić upozorio je na podkapacitiranost sustava kada je riječ o ljudskim resursima u tijelima koji obavljaju poslove vezano uz EU fondove, što je također potrebno riješiti kako bi se povećala efikasnost.

Kada je riječ o povećanju korištenja sredstava iz EU fondova, Ariana Vela (28’15”), između ostalog, upozorava da ukoliko se ne želi ići na povećanje broja projekata već na manji broj infrastrukturnih projekata velikih vrijednosti, koji time povećavaju postotak apsorbiranih EU sredstava, postoji opasnost da neki od njih neće biti dugoročno održivi.

Na kraju, ministar Tolušić priznaje kako su trenutni podaci poražavajući, no ističe kako je suradnja državnih tijela, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, državnih tvrtki i privatnog sektora nužna za postizanje boljih rezultata. Pozitivno je to što ministar vidi upravo konzultante iz privatnog sektora s dugogodišnjim iskustvom kao relevantne partnere u postizanju tog cilja.

Izvor: eu-projekti.info

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene