HR EN

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH – STIPENDIJE U SUSTAVU VISOKOG OBRAZOVANJA

Dodjela stipendija studentima na temelju nižeg socio-ekonomskog statusa i Dodjela stipendija studentima u prioritetnim područjima (STEM) u sklopu Operativnoga programa ”Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“

Ministarstvo znanosti i obrazovanja provodi dva iznimno značajna projekta stipendiranja s ciljem povećanja dostupnosti visokog obrazovanja i povećanja završnosti u visokom obrazovanju. Prvi je Dodjela stipendija studentima na temelju nižeg socio-ekonomskog statusa, a drugi Dodjela stipendija studentima u prioritetnim područjima (STEM). U ovoj akademskoj godini (2018./2019.) osigurana su financijska sredstva za ukupno 13.400 stipendija.

Stipendije za studente nižeg socio-ekonomskog statusa dodjeljuju se svake godine nakon provedenoga javnog natječaja i to za sljedeće kategorije: D-1 (za redovite studente sukladno Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata), E (za redovite studente nižeg socio-ekonomskog statusa) i P (studenti s invaliditetom i studenti koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili im je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja na temelju propisa iz područja socijalne skrbi, koji su upisani na poslijediplomske sveučilišne studije).

Sredstva za socio-ekonomske stipendije osigurana su sinergijom sredstava iz Državnog proračuna i Europskog socijalnog fonda (ESF) – ”Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020.”, a broj državnih stipendija za razdoblje od 2017.-2022. godine povećan je s 5 400 na 10 000 godišnje.

Sve dodatne informacije možete potražiti na internetskim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja https://mzo.hr/hr/rubrike/dr%C5%BEavne-stipendije te na internetskim stranicama projekata https://stem.mzo.hr// i https://socio.mzo.hr/ kao i na Facebook stranicama Državne STEM stipendije i Državne socio-ekonomske stipendije.

stipendije.info

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene