HR EN

Mladi iz Hrvatske pred Vladom: 5 do 12 je da sačuvamo planet

Prosvjedi protiv klimatskih promjena održani su i u Hrvatskoj – u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu gdje su se  mladi okupili na Europskom trgu odakle su krenuli na Trg Marka.

Inicijativa mladih “Fridays For Future Croatia” pridružila se Globalnom prosvjedu za klimu, koji je dio globalnog štrajka i tjedna akcija u više od 100 zemalja.

Vladi su donijeli niz zahtjeva. Žele osnivanje klimatske komisije koju bi sačinjavali znanstvenici i rekli što se može promijeniti u našim zakonima.

Traže poticanje izvora obnovljive energije, potpunu zabranu jednokratne plastične ambalaže, saniranje odlagališta otpada i još niz zahtjeva.

– Mi smo danas ovdje s ciljem da osvjestimo opasnoti klimatskih promjena i posljedice koje će one donijeti, a s kojima se već suočavamo. I zapravo da pošaljemo poruku vladajućima da je 5 do 12, da donesu ključne zakonske mjere, poručuju mladi u Zagrebu.

O klimatskim promjenama u Temi dana govorile su koordinatorica Inicijative “Fridays for future” – Leonarda Šmigmator i izvanredna profesorica s Geofizičkog odsjeka zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta doktorica znanosti Ivana Herceg Bulić.

– Nisu bili samo mladi, bile su i starije generacije i jako smo sretni zbog te raznolikosti. Ovaj prosvjed je drugačiji ne samo zbog toga što smo uključii mlade i učenike, zato smo i odredili da bude u 18h da omogućimo radnom narodu da dođe na ovaj prosvjed, istaknula je Leonarda Šmigmator.

– Čovječanstvo se ponaša nezahvalno i djetinjasto, ako to mogu reći. Smatram da još uvijek nemamo nikakve zakonske mjere koje bi smanjile štetan utjecaj klimatskih promjena, a pogotovo ih nemamo u Hrvatskoj, dodaje Šmigmator.

Vladi će zahtjeve uručiti u ponedjeljak, te pozivaju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića na sastanak.

Herceg Bulić: Ne možemo kriviti prirodnu varijabilnost nego sami sebe

– Čovjek je korištenjem fosilnih goriva ispustio veću količinu stakleničkih plinova nego što zemlja može podnijeti. Zatim promijenivši sam izgled zemlje, tu mislim na prenamjenu zemljišta. Znači, isušivanja, sječa šuma i slično, a i izgradnja gradova i asfaltiranih i betoniziranih površina je bitno promijenila radijacijsko-apsorpcijske uvjete na zemlji i jednostavno imamo klimu takvu kakvu sada osjećamo, rekla je Herceg Bulić.

–  Ne možemo tako brzo prijeći na obnovljive izvore energije, međutim, ako  učinimo određeni napor i ukažemo na neke nove načine kako možemo koristiti resurse koje nam zemlja pruža, onda zaista možemo učiniti i nešto značajno, dodaje.

Prosvjed u Splitu održan je u 13 sati. Mladima Splita koji su dignuli svoj glas, priključile su se i starije kolege iz Zelenih Dalmacije, upozorivši na katastrofalno stanje okoliša.

Život na Zemlji izumrijet će do 2050. ako se ne trgnemo, poručuju mladi ekološki aktivisti iz Splita.

– Na Grenlandu sloj tankog leda je sve tanji i tanji svake godine. Predviđa se da bi se razina mora mogla podignut za sedam metara što nas, evo konkretno Grad Split stavlja u veliki problem jer će nas sve poplavit!, rekla je Mirta Čenić iz splitske podružnica FridaysForFuture.

Prekasno je da se klimatske promjene zaustave, ali ne i ublaže, dok se još može, pa su njihovi vapaji i upućeni onima koji mogu nešto učiniti.

U suradnji sa Zelenima Dalmacije Gradu i Vladi predlažu niz aktivnosti za čisto more, pitke vode, smanjivanje temperature, zaštitu od buke.

Koliko smo nemarni doznali su mladi ekolozi nedavno, čisteći rijeku Žrnovnicu.  Ono što je ekologe najviše šokiralo je što su našli plastično smećaeiz doba Jugoslavije.

Petkom za budućnost globalni je pokret, svi prosvjednici imaju isti cilj – spasiti Zemljinu klimu. Traže i izmjene zakona, i stroge kazne za zločine protiv prirode.

Volume 90%

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene