HR EN

Mladi, upravo su otvorene prijave za 35.000 besplatnih karata za putovanje Europom

Točno u podne na Europskom portalu za mlade otvorene su prijave za besplatne putne propusnice u okviru DiscoverEU inicijative, zahvaljujući kojima će 35 000 mladih ljudi dobiti mogućnost istražiti Europu vlakom. Prijave počinju danas, 15. ožujka, u podne i traju do 29. ožujka u podne.

Kako do putne propusnice?

Kako bi osvojili putnu propusnicu, mladi se trebaju prijaviti na Europskom portalu za mlade i odgovoriti točno na 5 kviz pitanja uključujući i jedno odlučujuće. Nakon rangiranja po najboljim rezultatima Komisija će kandidatima ponuditi sve raspoložive putne propusnice. Uspješni natjecatelji rođeni između 1. srpnja 2004. i 30. lipnja 2005. moći će putovati Europom do 30 dana, od 15. lipnja 2023. do 30. rujna 2024. Na natječaju mogu sudjelovati mladi iz Europske unije i trećih zemalja pridruženih u program Erasmus+, poput Islanda, Lihtenštajna, Sjeverne Makedonije, Norveške, Srbije i Turske.

Sudionici će ove godine moći istražiti Novu europsku Bauhaus rutu, pokrenutu u siječnju 2023., a koja bi trebala nadahnuti mlade da pri odabiru svojih destinacija vode računa o važnosti stvaranja “lijepe, održive i zajedničke” Europske unije. Također, mladim sudionicima je raspolaganju istraživanje DiscoverEU Culture Route, pokrenute 2022. tijekom Europske godine mladih, a koja spaja različite destinacije i kulturne sadržaje, poput arhitekture, glazbene i likovne umjetnosti, kazališta, mode i dizajna te još puno toga. Putnici DiscoverEU-a mogu posjetiti europske prijestolnice kulture, odredišta na prestižnom UNESCO-ovu popisu svjetske baštine ili lokacije s Oznakom europske baštine. Štoviše, mogu se zaustaviti i u gradovima s oznakom Access City Award, koji su učinili uložili veliki trud kako bi postali dostupniji svima, bez obzira na dob, mobilnost ili sposobnosti. Mladi će i ove godine moći koristiti kartice za popust koje donose više od 40.000 pogodnosti za jeftiniji javni prijevoz, kulturne sadržaje, smještaj, hranu, sport i druge usluge.

Erasmus+ nacionalne agencije, u hrvatskom slučaju Agencija za mobilnost I programe EU, podržavaju mlade tako što im pružaju korisne informacije prije putovanja, organiziraju za njih DiscoverEU meet-up sastanke u trajanju od jednog do tri dana, a koji uključuju međusobno povezivanje putnika uz kulturni program.

Mladi s invaliditetom ili zdravstvenim poteškoćama dobit će potrebnu pomoć kako bi mogli sudjelovati. U listopadu 2022. nacionalne agencije Erasmus+ pokrenule su DiscoverEU Inclusion Action, omogućujući organizacijama koje rade s mladima s manje mogućnosti kao i neformalnim skupinama mladih da se prijave za dodatnu financijsku potporu, koja će osobama s teškoćama omogućiti putovanje s pratnjom.

Europska komisija potiče održivo putovanje željeznicom. Za mlade osobe iz najudaljenijih regija, prekomorskih županija te udaljenih područja i otoka, dostupni su posebni putni aranžmani.

Izvor: AMPEU

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene