HR EN

Most: Vresk u najkraćem roku mora odstupiti s dužnosti

Most nezavisnih lista u petak je oštro osudio ‘status quo’ člana Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Josipa Vreska, poručivši kako u DIP-u nema mjesta osobama s kriminalnom prošlošću. 

Gospodin Vresk je u sklopu sudskog postupka koji se vodi pri Zemaljskom sudu u Klagenfurtu protiv bivšeg čelnika Hypo Alpe Adria Banke, Josefa Kirchera, a zbog otuđivanja 1,7 milijuna eura, priznao austrijskim istražiteljima da je primio novac od Hypo banke za određene projekte u Hrvatskoj i utjecaj na HNB, navode u priopćenju.

Podsjećaju i kako Zakon o DIP-u propisuje da “predsjednik, potpredsjednici i članovi Povjerenstva za vrijeme obnašanja dužnosti ne mogu obavljati nikakvu drugu profesionalnu dužnost, niti dužnost čije bi obnašanje dovelo do dvojbi vezano uz njihovu nepristranost, narušilo njihov moralni integritet i ugled koji uživaju u javnosti, kao niti dužnost čije bi obnašanje moglo utjecati na nastup okolnosti vezanih uz sukob interesa, sukladno zakonu koji uređuje sprječavanje sukoba interesa u RH”. 

S obzirom da je Josip Vresk zadnju ‘tranšu’ tog novca, prema medijskim navodima, primio u svibnju 2007., a u ožujku 2007. je postao članom DIP-a, znači da je u tom trenutku u najmanju ruku obavljao neku drugu profesionalnu dužnost koja dovodi u dvojbu njegovu nepristranost, narušava moralni integritet i ugled te ozbiljno dovodi u pitanje nastup relevantnih okolnosti vezanih uz mogući sukob interesa, a što je eksplicitno, s razlogom, zabranjeno i opisano u zakonu, navodi se u priopćenju Mosta.

Posebno je, kažu, zabrinjavajuća činjenica da je on već tada bio član DIP-a, kao i da je u cijelu priču umiješan i ustavni sudac Davor Mlakar, koji se tada lažno predstavio.

Most u priopćenju podsjeća i kako su Mlakara na dužnost ustavnog suca izabrali SDP i HDZ. “Time su ponovno dokazali kako ideološke razlike i razmirice koje građanima predstavljaju kao nepremostive prepreke postaju potpuno nevažne u njihovoj borbi za fotelje. Most nezavisnih lista jasno se protivio izboru gospodina Mlakara, no bio je nadglasan od strane moćnog HDZSDP duopola, koji je nastavio provoditi već dobro uhodanu praksu zajedničkog upravljanja državom. Po prvi puta u Ustavnome sudu je zastupljen velik broj političara s jedne i druge strane, što direktno omogućava velik utjecaj interesnih skupina u društvu”, ističu u priopćenju.

S druge strane, kažu, iako Vresk zbog priznanja u slučaju Hypo neupitno mora odstupiti sa svoje dužnosti, on to ne čini, a Ustavni sud štiti takvo neodgovorno ponašanje. Cijela situacija dobiva posve novi značaj u vidu predstojećih parlamentarnih izbora, za čiju pravilnu provedbu će, između ostalih, biti odgovoran i Josip Vresk.

Smatramo da upravo ustavni suci moraju biti temelj pravnog poretka u društvu i raditi u najboljem interesu građana Hrvatske, poručuju iz Mosta.

Izvor: tportal.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene