HR EN

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

vršnjačko nasilje1

vršnjačko nasilje1Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja se od 2017. godine, prema odluci Hrvatskog Sabora, a na inicijativu Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, u Republici Hrvatskoj obilježava zadnje srijede u veljači.

vršnjačko nasilje1Diljem svijeta navedeni dan se obilježava kao Dan ružičastih majica, nastao kao znak podrške dječaku izloženom vršnjačkom nasilju jer je bio odjeven u ružičastu majicu, koju je nosio u znak potpore bolesnoj majci. Upravo je stoga ružičasta boja postala prepoznatljiv simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

 U prigodi obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, skrećemo pozornost na potrebu otvorene rasprave o navedenom problemu, pravovremene zaštite žrtava vršnjačkog nasilja, kao i pružanja pomoći djeci i mladima koji čine nasilje. Od iznimne je važnosti kontinuirana i sustavna provedba preventivnih aktivnosti namijenjenih djeci, mladima, roditeljima i nastavnicima koje su usmjerene razvoju socijalnih i emocionalnih vještina te podizanju razine svijesti i znanja o pojavi vršnjačkog nasilja.

 Svjesni smo kako je potrebno još mnogo truda kako bi promjene zaista bile vidljive. Zajedničkim snagama potrebno je uputiti jasnu poruku kako je nasilje neprihvatljivo te promovirati kulturu mira i nenasilja, s ciljem osiguravanja prava svakog djeteta na sigurno i poticajno okruženje u zajednici. 

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene