HR EN

Nacionalni planovi oporavka: prilika za suzbijanje nezaposlenosti mladih

Zbog COVID-a 19 nezaposlenost mladih porasla je u mnogim državama članicama, što je povećalo broj mladih koji ne rade, ne školuju se i ne osposobljavaju (NEET). U nedavno sastavljenom samoinicijativnom mišljenju Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) tvrdi da nacionalni planovi za oporavak predstavljaju jedinstvenu priliku za promjenu tog trenda i osiguravanje dostojanstvenog rada za sve mlade Europljane.

„Nacionalni planovi za oporavak jedinstvena su prilika koju treba iskoristiti, uz uključivo upravljanje i u otvorenom i transparentnom dijalogu“, poručuje izvjestiteljica za mišljenje Nicoletta Merlo.

Izražavajući žaljenje zbog toga što se tijekom izrade nacionalnih planova za oporavak nisu odvijala „značajnija savjetovanja sa socijalnim partnerima, organizacijama mladih ili organiziranim civilnim društvom“, izvjestiteljica Merlo rekla je da EGSO poziva na uključivanje tih dionika u provedbu i praćenje tih planova.

„Na taj način možemo očuvati socijalni dijalog na nacionalnoj razini, što je ključno za ispravnu potrošnju javnog novca usmjerenu na uključiv oporavak. Želja nam je da države članice stvaraju kvalitetna radna mjesta i uključive usluge za mlade, a pogotovo one s invaliditetom i one koji su ranjivi iz bilo kojeg drugog razloga“, naglasila je izvjestiteljica Merlo.

U planovima bi posebnu pozornost trebalo posvećivati usavršavanju mladih kojima je ono potrebno, a poseban bi naglasak trebalo staviti na ugovore na neodređeno radno vrijeme i pristojne radne uvjete, čime bi se ograničio rizik od toga da mnogi mladi radnici rade na nesigurnim radnim mjestima, što se sada nerijetko događa.

Prema nedavno objavljenim podacima Eurostata, svaka šesta osoba mlađa od 30 izgubila je posao zbog ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-a 19. Posebno zabrinjava sve veći broj osoba u skupini NEET, čije se stanje dodatno pogoršalo zbog napuštanja škole, nedostatka adekvatnog usmjeravanja, nedostatka mogućnosti zapošljavanja i otkaza.

Jedan od načina na koji se mlade može spriječiti da prerano napuste školu jest promicanje kvalitetnih programa pripravništva, koji također mogu pomoći mladima da se lakše integriraju na tržišta rada. Zbog toga EGSO poziva na zabranu neplaćenog stažiranja i na pristojnu naknadu za sve pripravnike. (ll)

Mišljenje je dostupno OVDJE.

Izvor: odraz.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene