HR EN

Natječaj „Sigurno surfaj – stop nasilju i govoru mržnje na internetu!“

Hrabri telefon poziva sve učenice i učenike osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske da se prijave na natječaj „Sigurno surfaj – stop nasilju i govoru mržnje na internetu!“,u svrhu podizanja svijesti o sigurnosti i govoru mržnje na internetu.

Draga djeco i mladi,

Hrabri telefon poziva sve učenice i učenike osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske da se prijave na natječaj „Sigurno surfaj – stop nasilju i govoru mržnje na internetu!“,u svrhu podizanja svijesti o sigurnosti i govoru mržnje na internetu.*

Internet je postao vrlo rašireni način komunikacije i učenja te sve veći dio svog slobodnog vremena provodimo surfajući po različitim stranicama koje su nam zanimljive. Istraživanje interneta ima mnogo prednosti (igre, zanimljivosti, filmovi, glazba…), ali i opasnosti te je važno da se s njima upoznamo pri njegovom korištenju.

Na internetu možemo puno istraživati te razvijati kreativnost i inovativnost –  učiti, objavljivati fotografije, video uratke, komunicirati s ljudima diljem svijeta. No, najvažnije je da pri tome budemo odgovorni i oprezni.

Internet nam nudi i anonimnost koja nas ohrabruje da budemo slobodniji i opušteniji u razgovoru, što ponekad može biti prednost. Važno je zapamtiti da, bez obzira što ne možemo vidjeti sugovornika, uvredljive poruke, grupe, video sadržaji, fotografije i komentari na internetu mogu nekoga povrijediti. Osim toga, govorom mržnje kršimo osnovna ljudska prava.

Sudjelovanjem u ovom natječaju možete potaknuti svoje vršnjake i odrasle na odgovorno korištenje interneta, poučavanjem o njegovom sigurnom korištenju i podizanjem svijesti o štetnosti govora mržnje na internetu.

Na natječaj možete prijaviti video, likovne i literarne uratke na temu sigurnosti i govora mržnje na internetu. Natječaj je otvoren od 9. veljače do 9. ožujka, a službeni tekst natječaja možete pronaći OVDJE. Prijavnicu za natječaj možete pronaći OVDJE.

Više o temi sigurnosti i govoru mržnje na intrenetu možete pročitati u brošuri Hrabrog telefona Sigurno surfanje.

* vašu prijavu treba odobriti i odgovorna osoba – mentor. Mentor može biti učitelj, nastavnik ili stručni suradnik škole ili institucije iz koje dolazi prijava ili stručni radnik/odgajatelj ustanove iz djelokruga socijalne skrbi.

Za sve informacije možete se obratiti na e-mail sigurnosurfaj@hrabritelefon.hr ili na broj telefona .

Projekt financijski podupire MSPM u sklopu kampanje

Dislajkam mržnju kroz projekte usmjerene na prevenciju

nasilja nad i među djecom i mladima u Republici Hrvatskoj.

Izvor:http://www.hrabritelefon.hr 

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene