HR EN

NEZAKONITO PREUZIMANJE PODRAVKE? Sud nakon pet godina donosi presudu u 400 milijuna kuna teškoj aferi

Uz Damira Polančeca, bivšeg potpredsjednika Vlade, na optuženičkoj klupi su i tadašnji menadžeri Podravke te Srđan Mladinić i Milan Horvat.

Nakon više od pet godina kraju se primakao proces u aferi Spice gdje su na optuženičkoj klupi bivši čelni ljudi Podravke, predvođeni bivšim potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom zbog optužbi da su na nezakonit način pokušali preuzeti vlasništvo nad tim hrvatskim prehrambenim divom. Naime, u ponedjeljak, 18. srpnja, zakazana je objava presude, zaključka do kojeg je sudsko vijeće došlo nakon jednog od najduljih i najkompleksnijih suđenja u novijoj povijesti hrvatskog sudstva.

USKOK: Nikakvog preuzimanja nije bilo

Danas je obrana završila s iznošenjem završnih govora u kojima se redom negirala krivnja, te ukazivalo kako nikakvog pokušaja preuzimanja Podravke njenim vlastitim novcem nije bilo. U pitanju je bila tek zaštita tvrtke od neprijateljskog preuzimanja što je pokušano 2006. godine. Zato je novac preko tvrtke SMS prebačen Fima grupi kako bi se kupile dionice i spriječilo preuzimanje.

No, USKOK smatra da nikakvog preuzimanja nije bilo nego je Polančec zajedno s Darkom Marincem, tadašnjim predsjednikom Nadzornog odbora Podravke, i još nekoliko menadžera pokušao preuzeti vlasništvo nad tvrtkom.

Tko je sve optužen

Uz Marinca i Polančeca optuženi su Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac iz Podravke, direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković. Prema optužnici koja je, kako smatra USKOK, i dokazana, oštetili su Podravku za gotovo 400 milijuna kuna.

Obrana je uvjerena u oslobađajuću presudu jer se krivnja bivših menadžera ne može dokazati isključivo na iskazima dvojice svjedoka – Miroslava Vitkovića i Zdravka Dimača. Oni su, prema mišljenju odvjetnika Ante Nobila, koji brani Polančeca, ionako dokazali da su “lažni svjedoci”.

Nobilo: Optužnica će pasti

“Državno odvjetništvo često u velikim slučajevima radi pogrešku. Kad netko od svjedoka da iskaz koji im odgovara oni kritički ne provjeravaju tog svjedoka nego ga u potpunosti uzmu zdravo za gotovo. Temelje optužnicu na jednom svjedoku i kad na glavnoj raspravi on padne – pada optužnica. To im se više puta dogodilo, a mislim da će im se dogoditi i sada”, izjavio je odvjetnik Nobilo za Hinu.

Iskazi svjedoka, obrane, vještačenja i ostali dokazi nalaze se u sudskom spisu koji je sada već prešao 50 tisuća stranica, a od početka suđenja održano je oko 300 ročišta. Ispitano je ukupno 130 svjedoka.

Polančec je u završnici policijske uskočke operacije Spice uhićen 30. ožujka 2010. godine. Na slobodu je pušten potkraj srpnja. U međuvremenu je odslužio i kaznu zbog plaćanja pola milijuna kuna, prema sudskoj presudi, nepotrebne studije o konvalidaciji mirovina.

Izvor: net.hr

 

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene