HR EN

Nova aplikacija Ureda povjerenice za informiranje- veliki korak prema transparentnosti

umrežimo se

umrežimo se

Ured povjerenice za informiranje, nakon duljeg razdoblja problema s nedostatnim financiranjem, postaje sve relevantnije tijelo za nadzor provođenja Zakona o pravu na pristup informacijama.

Na Međunarodni dan prava na pristup informacijama, koncem rujna, Ured povjerenice pokrenuo je novu aplikaciju Tražilica odluka i mišljenja (TOM) koja je izrađena u suradnji s Visokim upravnim sudom, uz potporu Britanskog veleposlanstva u Hrvatskoj. Aplikacija omogućuje pretraživanje po raznim segmentima pa od velike koristi može biti tijelima javne vlasti, korisnicima i osobito istraživačima kojima omogućuje pristup upravnoj i sudskoj praksi, pristupanje informacijama i ponovnoj uporabi podataka.

Vrijednost tražilice ogleda se i u mogućnosti preuzimanja rezultata pretraživanja, i to u otvorenom obliku, odnosno CSV formatu, pogodnom za ponovnu uporabu.

Tražilica sadrži sljedeće kategorije:

Odluke i mišljenja Povjerenika za informiranje – u toj rubrici nalaze se odluke i mišljenja Povjerenika (rješenja, mišljenja, upute i ostalo), donesenih sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama (NN 25/13, 85/15), koje su dostupne kroz jednostavno i napredno pretraživanje te kroz ulazak u samu odluku gdje se pokazuju metapodaci i anonimizirani tekst odluke;

Sudske odluke – u ovoj rubrici dostupne su odluke Visokog upravnog suda, povezane s odlukama Povjerenika, koje je moguće jednostavno filtrirati prema postojećim kategorijama;

Ostale odluke – rubrika donosi pregled objavljenih odluka Ustavnog ili Vrhovnog suda, značajnijih odluka Agencije za zaštitu osobnih podataka prema ranije važećem Zakonu o pravu na pristup informacijama iz 2003. i 2011. godine i važnijih odluka i akata europskih sudova te drugih institucija (poput EU Ombudsmana);

Kako koristiti TOM – ovo je rubrika koja služi kao pomoć korisnicima te su opisane mogućnosti pretraživanja i korištenja aplikacije.

Prema podacima Visokog upravnog suda, u Hrvatskoj su od 2004. do 2013. vođena 563 upravna spora, dok je u tri godine postojanja institucije povjerenika za informiranje pokrenuto 119 upravnih sporova od čega su riješena 103 predmeta. Visoki upravni sud je pritom u velikoj mjeri ocijenio zakonitim rješenja koja je donijela povjerenica jer je broj poništenih odluka, njih svega šest, gotovo zanemariv.

Izvor: protivkorupcije.udd.hr

Vijesti vezane uz temu korupcije, javne nabave, javnih politika i druge informacije možete pratiti na sljedećoj poveznici Umrežimo se – protiv korupcije, te portalu projekta. 

 

umrežimo se

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene