HR EN

Nova Karamarkova afera: HDZ ruskom donacijom nejasnog porijekla platio Ifo institut 2,6 milijun kuna

HDZ je ruskom donacijom platio Ifo institut, odnosno gospodarski program te stranke, navodi Nacional.

Kako piše Nacional, Tomislav Karamarko uvukao je HDZ u još jednu veliku aferu jer je pod okriljem instituta poslovne tajne, mimo znanja većine članova stranke, iz nepoznatih razloga dopustio da stranka primi milijunske donacije ruskog kapitala zasad nejasnog porijekla. 

Pritom se vodilo računa da se porijeklo tog kapitala maskira putem više zaklada, a potom se tako doniranih 2,6 milijuna kuna iskoristilo za plaćanje njemačkog Ifo instituta. HDZ je troškove izrade gospodarskog programa koji je za njih radio njemački Ifo institut platio preko svoje Zaklade hrvatskog državnog zavjeta. 

Sredstava za plaćanje Ifo instituta na račun Zaklade hrvatskog državnog zavjeta došla su od donacije koju joj je uplatila Zaklada Nova pokoljenja, povezana s tvrkama Migrit energija, Migrit solarna energija, Titan građenje i Titan nekretnine iza kojih, kako se sumnja, stoji ruski kapital, odnosno poduzetnica Oksana Dvinskykh, bliska prijateljica bračnog para Karamarko.

“Smatrao sam da nam suradnja s takvom zakladom ne treba, a kad je Karamarko odbio skinuti s ugovora klauzulu tajnosti, nisam htio potpisati izvješće za 2015.”, potvrdio je za Nacional Davor Stier.

Podsjetimo, Stručnjaci iz munchenskog IFO-a i čelni čovjek tog Instituta Hans Werner Sinn zajedno su s HDZ-ovim ekonomskim stručnjacima izradili gospodarski program HDZ-a i njegove Domoljubne koalicije – Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje – 5+ Hrvatska, koji je Karamarko predstavio javnosti 1. listopada prošle godine.

Izvor: vijesti.rtl.hr

 

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene