HR EN

Održana završna konferencija projekta „Društveni centar Laurentius“

Udruga „Kolajna ljubavi“ s partnerima održala je u srijedu 26. listopada 2022. godine, u Lovreću završnu konferenciju projekta „Društveni centar Laurentius“.  Rezultate dvogodišnjeg projekta predstavila je voditeljica projekta Antonia Rukavina.

Istaknula je da su osmislili i proveli aktivnosti u pet programa: Eko program, Suzbijanje siromaštva, Osnaživanje zajednice, Kreativko te Volonterstvo i aktivno građanstvo usmjeravajući se ponajviše na aktivnosti za roditelje i djecu, projekcije filmova, igranje društvenih i sportskih igara, recikliranje, ekološke i kreativne radionice. Imajući u vidu vrlo kompleksnu problematiku lokalne zajednice sam rad Društvenog centra Laurentius prilagođen je potrebama stanovništva. U rad samog Laurentiusa u posljednje dvije godine uključilo se preko 30 aktivnih građana i građanki koji su volontirali u provedbi brojnih radionica i dnevnih boravka i tako ostvarili 645 volonterskih sati. Voditeljica projekta naglašava da su to brojke koje su duplo nadmašile njihova predviđanja te smatraju da je to odličan pokazatelj dobrote Imoćana. Najznačajniji je volonterski angažman u programu ‘Aktivizam i aktivno građanstvo’ gdje su sudjelovali u čak tri volonterske akcije uređenja okoliša na području Imotske krajine. Proveli su višednevnu volontersku akciju uređenja vidikovca Klanac u blizini sela Ričice. Uz to se volonterskim snagama uredila i lokalna Cerska čatrnja čime se doprinosi očuvanju prirode i izvora vode, ali i zavičajne baštine jer su čartnje zaštiti znak imotskog kraja. U posebnoj volonterskoj akciji u rujnu gradio se suhozid, pa su volonteri mogli naučiti nešto novo i okušati se u ovoj tradicionalnoj metodi gradnje, brinući se tako da ne zamru stare vještine. Postignuti rezultati govore kako je Laurentius zaista postao mjesto okupljanja i razvoja u Imotskoj krajini, zaključila je voditeljica projekta. Odlična je vijest da Laurentius nastavlja s radom i nakon službenog završetka projekta jer su uključene udruge predvođene Kolajnom ljubavi dogovorile daljnji plan aktivnosti u ovom prostoru sudjelovanja.

Predstavljen je i priručnik “Smjernice za društveni razvoj Imotske krajine”, koji su krajem projekta izradile partnerske organizacije civilnog društva okupljene u Društvenom centru Laurentius.  U priručniku su analizirane i navedene društvene potrebe stanovništva na imotskom području. Sam priručnik nastaje kao sinteza ovog europskog projekta, ali i višegodišnjeg iskustva rada lokalnih udruga u kojem definiraju smjernice za poboljšanje društvenog života i zadovoljstva životom u zajednici. U Smjernicama autori identificiraju ključne prepreke za obuhvatan društveni razvoj zajednice Imotske krajine: prometna nepovezanost, iseljavanje stanovništva, pandemijska atmosfera i nemotiviranost sudionika. Kao i svaka zajednica, Imotska krajina ima svoje posebnosti.

U sklopu priručnika koji je svojevrsna studija slučaja lokalne zajednice Imotske krajine, udruge Kolajna ljubavi, Zavičajna eko udruga Ričice, Kulturno umjetnička udruga Ujević, Kulturna udruga mladih K.U.M. PROLOŽAC i Centar za održivi razvoj Imotski donijele su preporuke za daljnji društveni razvoj: planiranje sukladno stvarnim potrebama zajednice, umrežavanje s institucijama i lokalnim organizacijama, očuvanje zavičajne autentičnosti i vidljivost projekta u javnosti.

Priručnik potražite na poveznici: https://laurentius.com.hr/2022/10/24/smjernice-za-drustveni-razvoj-zajednice-imotske-krajine/

Sudionici konferencije dobili su prigodne darove – uradci s radionica Laurentiusa – i nastavili druženje uz hranu i piće okupani sjetnim zrakama lovrećkog sunca miholjskog ljeta.

Završna konferencija organizirana je u okviru projekta “Društveni centar Laurentius”, koji Udruga Kolajna ljubavi provodi u suradnji s općinom Lovreć i partnerskim udrugama: Zavičajnom eko udrugom „Ričice“, Kulturno umjetničkom udrugom „Ujević“, Kulturnom udrugom mladih “K.U.M. PROLOŽAC” i Centrom za održivi razvoj (COR) iz Imotskog s ciljem revitalizacije lokalne zajednice kroz korištenje javnog prostora općine Lovreć kao prvog društvenog centra na području Imotske krajine. Trajanje projekta je od studenoga 2020. godine do studenoga 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.908.272,42 kuna, a sredstva su osigurana iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%) u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020. kroz poziv „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge “Kolajna ljubavi”.

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene