HR EN

Pala je Vlada Tihomira Oreškovića, u petak kreću konzultacije s predsjednicom

“Ostat će zabilježeno da je ova Vlada pala radi interesa pojedinaca, to je moja jedina krivnja.”

Hrvatski sabor iskazao je nepovjerenje Tihomiru Oreškoviću, čime je pala i hrvatska Vlada.

Za odluku o iskazivanju nepovjerenja glasovalo je 125 zastupnika, 15 ih je bilo protiv, a dva suzdražana.

Iz Ureda predsjednice najavljuju da će predsjednica odmah započeti s konzultacijama s političkim strankama i to već u petak u 9 sati ujutro.

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković odbacio je danas u Saboru navode iz HDZ-ova prijedloga njegova opoziva da je zloupotrijebio obavještajni aparat te ustvrdio kako je pravi razlog inicijative da ga se smijeni to što je odbio na čelnu dužnost u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) imenovati ljude za koje je smatrao da ne udovoljavaju zakonskim uvjetima za tu funkciju.

“Sve optužbe protiv mene su lažne i neosnovane. Nikada u povijesti hrvatske demokracije nije se dogodilo da vlladajuća većina ili njezin dio pokreće opoziv predsjednika Vlade kojeg su sami izabrali, pogotovo s ovako teškim optužbama”, rekao je Orešković.

Ustvrdio je kako ništa iz prijedloga opoziva nije stvarni razlog da se traži njegova smjena.

“Optužba da sam pokušao uvesti kancelarsku diktaturu toliko je apsurdna da na nju neću trošiti riječi. Odlučno odbacujem tezu da sam zloupotrijebio i politizirao službe. Problem je u tome što nisam podlegao pritisku da na čelno mjesto u SOA-i stavim one koji po mom mišljenju nisu ispunili uvjete za taj posao”, ustvrdio je premijer.

Naglasio je da je odluku o imenovanju Daniela Markića za ravnatelja SOA-e donio zajedno s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, u najboljem interesu Hrvatske, te ocijenio da je Markićev dosadašnji rad dokazao da je ta odluka bila ispravna.

Istaknuo je i kako su svi njegovi kontakti s Markićem bili u okviru njegovih zakonskih i ustavnih ovlasti.

Šimić: Oreškovića je doveo HDZ misleći da se neće snaći u njegovim političkim igrama

Šef  Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić ustvrdio je u četvrtak kako je Tihomira Oreškovića doveo HDZ kako bi mu on bio ulaznica u vlast jer je smatrao da se on neće snaći u HDZ-ovim političkim igricama te će mu mimo njega i Mosta sve doći u ruke.

“Kad se pokazalo da nije tako, sad Vas ruše kao i ovu Vladu jer žele ‘golu vlast’ bez kamenčića u cipeli”, rekao je Šimić u četvrtak u Saboru zahvaljujući u ime svoje stranke Oreškoviću na suradnji.

“Danas su Vam pojedini ljudi priredili jedan od težih dana u životu, a Vi ćete se braniti kao častan čovjek od svih tih podmetanja. Oni koji Vas na krajnje nekorektan način opozivaju pozvali su Vas na ovo mjesto da preko Vas dođu do vlasti. Tomislav Karamarko nije bio prihvatljiv ni nama ni javnosti za premijersko mjesto. HDZ, kao ni druga strana, nije dobio izbore. Mi smo tražili rješenje po kojem njihova politički izgubljena pozicija neće biti nagrađena mjestom koje na izborima nisu zaslužili – mjestom premijera”, rekao je Šimić u raspravi o Oreškovićevom opozivu.

HDZ-u je poručio kako će od 12 Mostovih zastupnika dobiti “ništa” za preslagivanje nove Vlade.

Njegovo je izlaganje izazvalo nezavisnog Stipu Petrinu, a prepucavanje je izmaklo kontroli zbog čega je Petrina na kraju, na zahtjev predsjednika Sabora Željka Reinera, udaljen iz sabornice.

Izvor: poslovni.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene