HR EN

Panenić: ‘Ne znam koje sam zakone prekršio, ali štitio sam imovinu građana’

03.10.2016. Mostov tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić iskazao je želju da nastavi obnašati tu dužnost u idućem mandatu.

Tomislav Panenić zadnjih je tjedana jedan od najspominjinijih ministara u Vladi na odlasku. Poskupljenje struje, raspuštanje povjerenstva za privatizaciju Badela i afera u Narodnim novinama. Panenić je istaknuo kako bi htio ostati obnašati dužnost ministra. Komentirajući kako je prijavio Ivana Vrdoljaka USKOK-u i DORH-u zbog sumnje na malverzacije prilikom dodjele bespovratnih sredstava, rekao je kako bi za tu situaciju trebali odgovarati tada nadležni u Ministarstvu gospodarstva i Ministarstvu graditeljstva.

Jeste li s opskrbljivačima našli model prema kojem nema povećanja računa za struju?

Naravno, model imamo. To je predmet razgovora s HDZ-om. Imamo i međuresorno rješenje kojim ćemo anulirati povećanje koje moramo napraviti.

Rekli ste se naći s HEP-om. Jesu li sastanci već dogovoreni?

Rekao sam se naći s opskrbljivačima električne energije, a HEP je jedan od njih. Ali ne na način da ću ja njih prisiliti da spuste cijenu, bar ne u ovom tržišnom dijelu.

Nastavljaju se pregovori s HDZ-om. Želite li ostati ministrom gospodarstva?

Mislim da se još o tome nije razgovaralo. Naravno, vjerojatno kada se svakoga prekine u nečemu što je započeto, ljudski je odgovoriti da bih htio nastaviti ono što smo započeli.

I dalje status quo za radjelnike. Jeste li za to da se građanima vrati uloženi novac?

To je jedna kompleksna stvar koju smo naslijedili od prošle vlasti. Građani pate od razdjelnika, ali to je samo dio problema.

Da nastavimo ulagati u razdjelnike?

U pripremi je izmjena zakona. Vjerujem da čim se formira nova Vlada da će se taj zakon usvojiti i riješiti problem.

U samo tjedan dana otpuštate nadzorni odbor Narodnih novina i poništavate natječaj za strateškog partnera Badela. Zašto na kraju mandata plešete na rubu onoga što tehnička vlada smije?

Ovdje bih ukazao na problematiku preuzimanja tvrtke bez novca. Moje legitimno pitanje prema ponuditelju koji se smatrao najbolji bilo je da mi dokažu da mogu financirati 200 milijuna kuna. Obzirom da njihovi poslovni rezultati pokazuju da su zaduženi 106 postu u odnosu na imovinu. Prema tome, neozbiljno je da dozvolimo nekome da ide spašavati firmu u velikim dugovima, a i sam je u velikim dugovima.

Izjavili ste svojevremeno da ste tada bili pod velikim pritiscima. Tko vas je pritiskao?

Pokušali su mi ukazati da trebam dati prijedlog za jednog ponuditelja.

Zašto niste ranije smjenili Nadzroni odbor Narodnih novina? Pod Čovićem one očigledo loše posluju.

Sada smo dobili polugodišnje rezultate poslovanja. U šestom mjesecu na skupštini dobili smo rezulate poslovanja za 2015. godinu. To je bilo tako… negdje oko nule. Ukazivalo se na probleme poslovanja tvrtke kćeri Mekko. Tražio sam da se to stavi na sjednicu Nadzornog odbora i da se raspravi o modelu rješavanja tog problema. Međutim, sada su izašli podaci kako su NN u zadnjih šest mjeseci završili u minusu 17 milijuna kuna. Podržavam apsolutno smjenu predsjednika Uprave i Nadzornog odbora.

Jeste li svjesni da ste ovim potezom prekršili Zakon o spriječavanju sukoba interesa i Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom i vlasništvom RH?

Ne znam što sam prekršio, ali moja obaveza, pošto štitim imovinu svih građana, bila je zaštititi imovinu svih građana jer projekcije su išle u smjeru kako će završiti u dodatnom minusu. Neke projekcije su išle u smjeru da će dug iznosti preko 30, 40 milijuna kuna.

Pukla je Vlada Karamarka zbog INE, a sada se Most tako lako oprašta od ministarstva gospodarstva. Što ste Vi kao ministar gospodarstva napravili da Hrvatska INA-u zadrži?

Imenovali smo novi Nadzorni odbor, koji stvarno dobro radi. Ozbiljni su razgovori i u okviru Nadzornog odbora i sa mnom. Treba pokrenuti ozbiljne razgovore s MOL-om, a tu je i arbitraža.

Slažete se INA je strateški cilj Hrvastke. Zašto kao ministar niste onda sudjelovali ni na jednoj arbitraži?

Na arbitraži sudjeluju pravni zastupnici. Moj pomoćnik je bio na svakoj raspravi. S pravnim timom smo cijelo vrijeme u kontaktu. Ne znam, možda je ministar mislio da je u prošlom mandatu zastupao Hrvatsku kao odvjetnik. Nisam upoznat, trebalo bi ga pitati.

Tvrdite da ima nepravilnosti u dodjeli bespovratnig sredstava, tu su i vjetroelektrane. Jeste li koga kazneno prijavili?

Prijave za bespovratna sredstva su stvarno otišle, bez obzira što Vrdoljak nastoji prikazati da nisu. Sada dalje ovisi o brzini obrade u USKOK-u i DORH-a. Tu su se vjetroelektrane bile najproblematičnije jer su u 2013. dobile povlaštene cijene.

Tko bi trebao odgovarati za to?

Kada smo analizirali ta rješenja koja su dobila potpore, fascinantno je da je Ministarstvo graditeljstva tada užurbano izdavalo građevinske dozvole.

Imenom i prezimenom?

Ministarstvo gospodarstva. Ministarstvo graditeljstva.

Izvor: vijesti.rtl.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene