HR EN

Počela lobiranja za lokaciju mini bolnice, čelnici Vrgorca i Imotskog “guraju” svoje gradove!

imotskii

imotskii

I dok traje utrka i lobiranje između lokalnih čelnika za lokacijom mini bolnice, Vlada tek treba odlučiti hoće li se i kada graditi, a potom i gdje. 

I dok traje utrka i lobiranje između lokalnih čelnika za lokacijom mini bolnice, Vlada tek treba odlučiti hoće li se i kada graditi, a potom i gdje.

Već duže vrijeme u stručnim krugovima prevladava mišljenje kako  na prostoru između Splita i Dubrovnika treba izgraditi mini bolnicu. Zdravstvena struka opravdava svoje tvrdnje činjenicom o velikoj udaljenosti između, primjerice, prostora doline Neretve, Vrgorske ili Imotske krajine, te županijskih centara u Splitu i Dubrovniku. Također, na navedenom prostoru, uključujući prostor Makarskog primorja, živi preko 100 tisuća stanovnika te bi izgradnja mini bolnice za navedeno područje bila itekako opravdana, a uzmemo li u obzir broj gostiju u turističkoj sezoni izgradnja bolnice bi rasteretila preopterećene bolnice u Splitu i Dubrovniku.

Dugogodišnja planiranja nedavno je prvi put konkretno, u medijima, potvrdio i nesuđeni ministar zdravstva, dr. Ante Ćorušić, spominjući gradnju mini bolnice za navedeno područje kao jedan od prioriteta zdravstvene politike Domoljubne koalicije. Tek treba vidjeti dijeli li aktualni ministar zdravstva dr. Dario Nakić stavove o prioritetima dr. Ante Ćorušića.
Pa ipak, i sama najava o gradnji bolnice bila je dovoljna čelnicima jedinica lokalne samouprave s navedenih područja da počnu lobirati kako bi se ovaj projekt realizirao na njihovom području. Ne treba posebno napominjati što bi realizacija ovakvog jednog projekta značila za standard i proračune gradova i općina na ovom području.

Sezonu lobiranja otvorio je gradonačelnik Imotskog Ante Đuzel koji svoje nade kako će baš Imotski dobiti mini bolnicu crpi iz obećanja vodstva HDZ-a danog povodom 26. godišnjice osnutka HDZ-a za Imotsku krajinu. Čelništvo HDZ-a poručilo je Imoćanima tada kako “neće ostati zaboravljeni“.

Referirajući se na navedenu temu gradonačelnik Đuzel je izjavio:

“Gradnja suvremenog bolničkog centra na području Imotske krajine zasigurno bi bio dobar potez. Gradski odbor HDZ-a Imotski u potpunosti podržava ovu inicijativu. Osobno sam sudjelovao u nekoliko inicijalnih razgovora koji su vođeni na ovu temu. Na čitavom području dalmatinske Zagore prisutan je sve veći broj starijeg stanovništva. Taj bi zdravstveni centar omogućio kraću dionicu putovanja do zdravstvene ustanove, a medicinska skrb bi bila na odgovarajućoj razini. Ne treba zaboraviti ni koliko iznose troškovi koje HZZO ima, za plaćanje putnih troškova koje imaju zdravstveni osiguranici, a koji u Splitu ili Zagrebu obavljaju svoje specijalističke preglede. Naravno da je takve preglede nemoguće obaviti u Imotskom.  Usluge takvog zdravstvenog centra koristili bi ne samo stanovnici Imotske ili Vrgorske krajine, nego i stanovnici makarskog primorja, neretvanskog kraja, Hercegovine te mnogobrojni turisti tijekom turističke sezone. Dakle, nekoliko stotina tisuća ljudi u pojedinim vremenskim razdobljima. Grad Imotski, u okvirima svojih mogućnosti, stoji na raspolaganju oko ove inicijative, koju smatramo i više nego poželjnim projektom. U konačnici, vjerujem da bi takav projekt iskazao svoju punu isplativost. Nadam se da će važnost ove inicijative biti prepoznata.”

No, ni drugi čelnici lokalnih samouprava ne miruju. Makarani računaju na velik broj gostiju na prostoru Makarskog primorja u turističkoj sezoni kao na glavni adut svoje kandidature za dobivanje bolnice, a Neretljani na jednog od glavnih koalicijskih partnera u aktualnoj vladi – Most.

Ni Vrgorčani ne žele biti po strani u ovom pitanju, a kao glavni argument svoje kandidature za gradnju bolnice navode elemente racionalnosti, udaljenosti, prometne povezanosti i geografskog položaja. Vrgorčani tvrde, mi smo po 36 km udaljeni od Metkovića, Makarske i Zagvozda u Imotskoj krajini – logično je da se bolnica gradi kod nas.

– Povodom medijskih natpisa, a i izjava pojedinih dužnosnika,  o gradnji mini bolnice, kojoj bi gravitirali Neretvanska dolina, Makarsko primorje, Vrgorska i Imotska krajina, želim izraziti punu podršku navedenom projektu. Rasterećenje županijskih bolnica i KBC-ova, a istodobno pravodobna dostupnost zdravstvene zaštite svim našim građanima trebao bi biti prioritet
svake vlade. Mini bolnica za navedena područja bila bi od izuzetnog značaja za više od 100 tisuća stanovnika i njenih potencijalnih korisnika. Međutim, moram istaknuti, kada govorimo o potencijalnoj lokaciji navedene bolnice, kako je područje Vrgorske krajine u geografskom središtu između Neretvanske doline, Makarskog primorja i Imotske krajine, ima odličnu prometnu povezanost te je logično da lokacija buduće bolnice bude na području Vrgorca. U tom smislu spremni smo osigurati zemljište i pomoć u rješavanju svih komunalnih priključaka ukoliko se Vlada odluči graditi bolnicu na području Vrgorca – oglasio se o ovoj temi vrgorački gradonačelnik Rudolf Grljušić.

I dok traje utrka i lobiranje između lokalnih čelnika za lokacijom mini bolnice, Vlada tek treba odlučiti hoće li se i kada graditi, a potom i gdje. Sve će, naravno, ovisiti o visini proračuna ministarstva zdravstva.

IZVOR:radioimotski.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene