HR EN

POKRET OTOKA I dalje imamo isti cilj: spriječiti daljnju devastaciju i nekontroliranu konzumaciju pomorskog dobra

logo javno dobro

logo javno dobro

Dobra je vijest, kažu, da će se u Odbor za koncesije uključiti i osoba kao predstavnik civilnog društva koja će sudjelovati u donošenju odluka o koncesijama zajedno s ostalim članovima Odbora iz redova županijske skupštine, općinskih i gradskih vijeća te fakulteta.

U ponedjeljak, 18. rujna održat će se treća sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Među 57 točaka dnevnog reda nalaze se i one koje se tiču pomorskog dobra: Prijedlog pravilnika o gospodarskom korištenju, korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije. Zatim, tu je i Prijedlog zaključka o izmjenama i dopunama Regionalnog programa uređenja i upravljanja morskim plažama na području SDŽ.

Pokreta otoka tim je povodom izdao priopćenje kojim žele istaknuti kako je spomenutim Prijedlogom pravilnika postavljen kvalitetan temelj koji će dugoročno imati pozitivan utjecaj na održavanje reda i kvalitete koncesioniranih područja. I ono što je najvažnije, građanima će omogućiti neometan pristup pomorskom dobru. Dobro je, kažu, to što će se u Odbor za koncesije uključiti i predstavnik civilnog društva-

“Važno je naglasiti da će se ovaj Pravilnik odnositi isključivo na ugovore o koncesijama koje je s koncesionarima potpisala Splitsko dalmatinska županija, a ne i na koncesijska odobrenja koja izdaju Općine i Gradovi u županiji. Od prvog prijedloga Pravilnika do danas uočena su brojna poboljšanja te možemo zaključiti da je postavljen kvalitetan temelj koji će dugoročno imati pozitivan utjecaj na održavanje reda i kvalitete koncesioniranih područja”, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, ove je godine mjesec travanj bio vrlo turbulentan kada je na netransparentan način dodijeljena koncesija Zlatni rat. Nedugo nakon toga je i poništena, zahvaljujući glasu otočana koji su upozorili na ovaj problem. Nažalost, za manje od četiri tjedna na jednako netransparentan način donešen je Zakon o koncesijama, unatoč naporima da se uključe osigurači koji bi donekle zaštitili građane i prirodne resurse.

“Nanizale su se ovo ljeto brojne afere, nezadovoljstvo lokalnog stanovništva, urgencije aktivista diljem otoka i obale. Glas građana i otočana uvažen je. Ako ništa, čuo se barem u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je preuzela odgovornost te predložila donošenje ovog Pravilnika. Pravilnikom je definiran nadzor nad upravljanjem pomorskim dobrom, uveden je jasan red u postavljanje ležaljki te su ugrađene mjere sankcioniranja i kažnjavanja nesavjesnih koncesionara”, stoji u priopćenju.

Dobra je vijest, kažu, da će se u Odbor za koncesije uključiti i osoba kao predstavnik civilnog društva koja će sudjelovati u donošenju odluka o koncesijama zajedno s ostalim članovima Odbora iz redova županijske skupštine, općinskih i gradskih vijeća te fakulteta.

“Kao mreža otočana i prijatelja otoka povezali smo se s brojnim suradnicima diljem Hrvatske, Kao našeg člana kandidirali smo Marka Bertolina, dugogodišnjeg stručnjaka za pomorsko dobro i aktivnog člana civilnog društva. Marko je diplomirani inženjer građevinarstva s položenim stručnim ispitom iz područja prostornog uređenja i graditeljstva. U 13 godina radnog iskustva Marko je bio zaposlen kao znanstveni novak na fakultetu, a pomorskim dobrom se aktivno bavi posljednjih sedam godina kroz projektiranje pomorskih građevina, komunalne infrastrukture, savjetovanje i nadzor. Ukoliko naš član, predstavnik Pokreta otoka, bude odabran kao predstavnik civilnog društva u županijski odbor za koncesije, mi ćemo kvalitetno sudjelovati u kreiranju stajališta i prijedloga svake pojedinačne koncesije”, poručuju iz Pokreta otoka.

Uskoro se, upozoravaju, priprema i prvi prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Voditelj inicijative Za zlatni rat Josip Bačić, ujedno i član Pokreta otoka, imenovan je predstavnikom stručne radne skupine koja radi na izradi Zakona.

Izvor: http://javnodobro.udd.hr

Rujan, 2017.

logo javno dobro

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene