HR EN

Potrebe stanovništva u Imotskoj krajini

imotskii

imotskii

Unatoč negativnim demografskim brojkama u Imotskoj krajini postoji potreba olakšavanja pristupa vrtićima, dok postoji i potreba za domom za starije i nemoćne. Potrebno je i uredno organizirati prostor za odlaganje otpada, kojeg bi poštivali i stanovnici i komunalni radnici. Ipak, radi se i na povećanju kulturnih sadržaja pa uskoro očekujemo i digitalizaciju kina, kao i razvoj ruralnog turizma.

imotskii

U projektu “Moje mjesto u zajednici” istražujemo potrebe i probleme vezane uz učinkovitost javne uprave i institucija, poticanje zapošljavanja i gospodarstva, prometnu i komunalnu infrastrukturu, društvenu solidarnost, društvene, kulturne i sportske sadržaje, brigu o zajednici i dostupnost socijalnih usluga te prava marginaliziranih skupina. 

Još uvijek možete sudjelovati u upitniku istraživanja “Moje mjesto u zajednici” na sljedećoj poveznici  http://tinyurl.com/moje-mjesto-u-zajednici.

Proteklih dana se upravo o takvim potrebama stanovništva u Imotskoj krajini obavještavalo na lokalnom radiu – “Radio Imotski” što označava zanimanje lokalnog stanovništva da nešto promijeni.

Unatoč negativnim demografskim brojkama u Imotskoj krajini postoji potreba olakšavanja pristupa vrtićima, dok postoji i potreba za domom za starije i nemoćne. Potrebno je i uredno organizirati prostor za odlaganje otpada, kojeg bi poštivali i stanovnici i komunalni radnici. Ipak, radi se i na povećanju kulturnih sadržaja pa uskoro očekujemo i digitalizaciju kina, kao i razvoj ruralnog turizma.

LISTE ČEKANJA ZA UPIS U DJEČJI VRTIĆ IMOTSKI

Zbog manjka prostora u Dječjem vrtiću Imotski, još uvijek ima djece na listi čekanja za upis. Pedagoške norme unutar grupa ne dopuštaju uključivanje većeg broja djece, stoga će roditelji i mališani biti primorani na čekanje svog mjesta.

AKCIJA PRIKUPLJANJA DONACIJA ZA SOCIJALNU SAMOPOSLUGU U IMOTSKOM

Već s početkom ove kalendarske godine  započela je  akcija prikupljanja donacija za socijalnu samoposlugu koja će se otvoriti u prostorijama imotskog Crvenog križa. Akcija organizira Crveni križ u suradnji s Centrom za socijalnu skrb. Cilj je pomoći socijalno ugroženim obiteljima s područja imotske krajine. „Pomoći će nam Grad Imotski i naša humanitarka Ivana Parlov, a nadamo se i ostale jedinice lokalne samouprave. Već sada molimo naše sugrađane da nam, u skladu s mogućnosti, doniraju nekvarljive prehrambene proizvode kako bismo mogli krenuti s akcijom.“, ističe ravnatelj Crvenog križa Imotski, Darko Karin.

NISKA RAZINA EKOLOŠKE SVIJESTI IMOĆANA

Komunalne službe grada Imotskog već su na pojedinim dijelovima grada postavili nove plastične kontejnere s urednim natpisima za sortiranje otpada. No, kako nema organiziranog reciklažnog prostora, mnogi građani i dalje neodgovorno bacaju sve u isti kontejner, što upućuje na nisku razinu ekološke svijesti naših sugrađana.

LOVREĆ: OTVARANJE DOMA ZA DUŠEVNE BOLESNIKE I DOMA ZA STARE I NEMOĆNE OSOBE?

U općini Lovreć nadaju se realizaciji otvaranja Doma za duševne bolesnike, kao i Doma za stare i nemoćne osobe, u sadašnjim prostorima studenačkog Doma. S ovom inicijativom upoznati su čelnici Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a 14 milijuna kuna, koliko bi bilo dovoljno za uređenje prostora i nabavku potrebne opreme, osiguralo bi se iz Ministarstva, Županije i Općine Lovreć. Također, u spomenutoj općini usuglašen je novi Prostorni plan koji će dati mogućnosti razvoju privatnog poduzetništva, odnosno izgradnji proizvodnih pogona.

DIGITALIZACIJA IMOTSKOG GRADSKOG KINA

Gradsko kino u Imotskom uskoro bi trebalo dobiti digitaliziranu opremu za prikaz filmova. Dugogodišnja stara odlazi, a novom opremom  prikazivali bi se filmovi za sada jednom tjedno, i to svaki petak. Digitalizirani uređaji već su naručeni i trebali bi biti instalirani već tijekom ovoga mjeseca. Imotski bi tako, nakon dugog niza godina bez prikazivanja filmova, konačno imao redovite kino predstave uz najsuvremeniju tehniku. Investicija ovog projekta je iz sredstava Pučkog otvorenog učilišta i Ministarstva kulture.

PLANOVI ŽUPANIJE ZA RAZVOJ RURALNOG TURIZMA U IMOTSKOJ KRAJINI

Splitsko – dalmatinska županija ove godine će, posebnim projektom, pomoći razvoju Dalmatinske zagore, a samim time i Imotske krajine. Prema riječima pročelnika županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i EU integracije, Anđelka Katavića, u projektu je čitav niz  radnji koje će pripomoći razvoju ruralnog turizma  i poljoprivrede, kako svojim, tako i sredstvima Europskih fondova. No, ističe Katavić, proći će samo oni projekti kojima je cilj razvoj i zapošljavanje, a kontrolirat će se svaka kuna investirana u određeni posao. Važnu ulogu u koordinaciji sa Županijom trebale bi imati jedinice lokalne samouprave, a poželjna je i veća suradnja iznajmljivača kuća za odmor s poljoprivrednicima kako bi se gostima ponudila i zdrava hrana s područja  Imotske krajine.

Izvor: radioimotski.hr

 

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene