HR EN

Povjerenstvo za sukob interesa objavilo obrazloženje odluke o Tomislavu Karamarku

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa objavilo je na svojim internetskim stranicama odluku s punim obrazloženjem o sukobu interesa Tomislava karamarka, bivšeg šefa HDZ-a i bivšeg prvog podpredsjednika Vlade.

Iako je odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju Tomislava Karamarka i afere “Konzultantica” donesena još 15. lipnja, Povjerenstvo je odluku objavilo na svojim stranicama tek 1. srpnja, uz puno obrazloženje na 21 stanici.

Povjerenstvo je zaključilo da je Tomislav Karamarko iznošenjem stavova i prijedloga kojima se zalagao za povlačenjeRepublike Hrvatske iz arbitražnih postupaka, koji se vode između Republike Hrvatske i MOL-a, osobito na sastanku Vijeća za suradnju održanom 5. svibnja 2016. između predstavnika Domoljubne koalicije i Mosta, bio u sukobu interesa prema članku 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Isto tako, Povjerenstvo je zaključilo da su na Karamarkovu nepristranost u obnašavnju dužnosti prvog potpredsjednika Vlade te sudjelovanje u donošenju odluka vezanima za arbitražne postupke između Hrvatske i MOL-a, kao i odluka vezanih za Inu, mogli utjecati osobni i poslovni odnosi između Karamarka i savjetnika MOL-a Josipa Petrovića.

Povjerenstvo propustom smatra to što Karamarko nije jasno dao do znanja da je prije stupanja na dužnost u Vladi bio u poslovnim odnosima s Petrovićem, koji je putem tvrtke Petrius savjetovanje d.o.o. obavljao niz obavještajnih i savjetodavnih usluga za MOL.

Istaknuto je posebice pitanje novinara Karamarku o pojašnjenju njegovog odnosa s Petrovićem, što Povjerenstvo smatra suprotnim s obvezom Karamarka o očuvanju vlastite vjerodostojnosti i povjerenja građana, te svjesnom, odgovornom i nepristranom obnašanju dužnosti u Vladi.

Čitav dokument s odlukom i opsežnim obrazloženjem pročitajte OVDJE.

Izvor: dnevnik.hr

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene