HR EN

Predsjedničina pomilovanja

pomilovanje - marko lukunic

pomilovanje - marko lukunic

Temeljem svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, a na prijedlog Komisije za pomilovanja predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pomilovala je 25 osoba. Sporna su dva imena. 

 

pomilovanje - marko lukunic

Temeljem svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, a na prijedlog Komisije za pomilovanja predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pomilovala je 25 osoba. Sporna su dva imena. 

Leon Sulić, bivši direktor Croatia busa i nekadašnji HDZ-ov donator, zbog zdravstvenog stanja oslobođen je služenja ostatka zatvorske kazne. A bivšem članu uprave Karlovačke banke Danku Seiteru zatvorska kazna zamijenjena je uvjetnom osudom. Seiter je osuđen prije 7 godina u aferi Karlovačka banka za zloporabu položaja zbog sklapanja ugovora o kreditu s obrtom Hanžel. Vlasnik tog obrta Nikola Hanžel poznat je po najvišoj pojedinačnoj uplati od gotovo 200.000 kuna za predsjedničku kampanju Kolinde Grabar-Kitarović. Podsjetimo, čelnim ljudima Karlovačke banke sudilo se zbog zloporabe položaja i ovlasti jer su oprostili kredit poduzetniku Hanželu. On je pak oslobođen optužbi.

Na prijedlog Komisije za pomilovanja predsjednica je pomilovala i bivšeg vlasnika “Croatia Busa” Leona Sulića kod kojega je komisija za pomilovanja uzela u obzir njegovo iznimno teško zdravstveno stanje (angina pectoris, srčani i moždani udar).

Pomilovanje ne podrazumijeva oslobođenje 68-godišnjeg Sulića od potraživanja i naknade štete za tvrtku “Croatia Bus” koju je oštetio, pojasnio je predsjednik Komisije za pomilovanje profesor Davor Derenčinović.

Sulić je zbog gospodarskog kriminala u “Croatiabusu” teškog 15,5 milijuna kuna 2007. osuđen na kaznu od sedam godina zatvora, koju mu je Vrhovni sud smanjio na pet godina. Tu je kaznu izdržao, a u ožujku 2014. pravomoćno osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora jer se raznim malverzacijama na štetu “Croatiabusa” domogao i stana vrijednog više od 589 tisuća kuna. Za to je nedjelo sada pomilovan, a predsjednica ga je svojom odlukom oslobodila izvršenja neizdržanog dijela izrečene kazne zatvora.

U Komisiji za pomilovanja predsjednice Republike uz Derenčinovića su i Miroslav Šumanović, Damir Primorac, Marijan Hranjski, Mirjana Kralik, Eduard Kunštek i Ivica Tolušić.

Priopćenjem se oglasio i Ured predsjednice Republike. Prigodom prijedloga odluke o pomilovanju osuđenika Leona Sulića, primarno je uzeto u obzir njegovo iznimno teško zdravstveno stanje (angina pectoris, srčani i moždani udar) zbog kojeg postoji potreba svakodnevnog liječenja, kao i znatan protek vremena od počinjenja kaznenog djela. Osim toga, želimo naglasiti kako se u slučaju Leona Sulića akt pomilovanja samo i jedino odnosi na izrečenu kaznu zatvora za kazneno djelo zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te ni u kojem slučaju ne podrazumijeva oprost, tj. oslobođenje od potraživanja i naknade štete na ime imovinskopravnog zahtjeva oštećenoj tvrtki „Croatia bus” d.d.

Izvor: hrt.hr

Fotografija: Marko Lukunic

Aktualno

Info centar

Kutak za nezaposlene